Proslava Nacionalnog praznika Rusina

Centralna svečanost povodom obeležavanja Nacionalnog praznika Rusina u Republici Srbiji biće održana u subotu, 18. januara u Šidu, dok će na Nacionalni dan Rusina, danas, 17. januara, svečani programi biće održani u većini mesta gde žive.

U Ruskom Krsturu u Domu kulture program će početi u 19 časova, u Kuli u Rusinskom KUD Dr Havrijil Kosteljnik program će početi u isto vreme, u 19 časova.

U nedelju, 19. januara, posle liturgije u 16:30 časova, u crkvi Hrista Kralja u Beogradu, biće održan kratak program.

Nacionalni praznik Rusina u Srbiji obeležava se kao podsećanje na dan kada je 1751. godine savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevsko-državnog Bačkog distrikta u Somboru Franc Jozef de Redl potpisao prvi zvanični dokument – Ugovor o naseljavanju 200 grkokatoličkih rusinskih porodica na tadašnju pustaru Veliki Krstur. Ovaj dan je već više decenija prihvaćen kao dan zvaničnog doseljavanja Rusina na ove prostore, iako su, prema istorijskim izvorima, prvi doseljenici-Rusini iz Hornjice u manjem broju ovde došli oko 1745. godine.

 

 

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar