Proširena lista lekova koji se izdaju o trošku RFZO
Lokacija: Srbija i svet
05.06.2019.

Na novu listu lekova RFZO stavljen je još 31 lek, a među njima i tri inovativna medikamenta za lečenje karcinoma jajnika, karcinoma dojke i makularnog edema kod dijabetičara. Na listi ima novih lekova koji do sada nisu išli na teret zdravstvenog fonda, ali i paralela farmaceutskim formulama koje već postoje na listi i izdaju se na recept. 

To su lekovi, kako je objasnila dirktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, za hematološka oboljenja, infektivna oboljenja i oboljenja očiju za koje već postoje lekovi na listi, međutim, izašle su nove, savremene terapije koje su uvrštene na listu.  

Na pozitivnoj listi našao lek za karcinom jajnika, jer se radi o jednom od najsmrtonosnijih malignih tumora u ginekologiji koji pogađa žene svih doba. Prošle godine savremenu terapiju o trošku fonda dobile su žene obolele od karcinoma dojke, ali je tada jedna grupa pacijenata sa hormon zavisni metastatskim tumorom dojke ostala bez terapije. Za njih je sada na pozitivnu listu uvedena najsavremenija terapija. Inovativna terapija uvedena je i za pacijente obolele od dijabetesa kod kojih su razvijene promene na očima. Zahvaljujuću leku koji je sada na pozitivnoj listi promene se mnogo sporije razvijaju. Inhalacioni lek koji je do sada korišćen samo zalečenje obolele dece od cistične fibroze o trpšku RFZO sada će imati i odrasli. 
 
Snižene su cene lekova zbog usklađivanja sa zemljama u okruženju, ali i sa kursom evra. 
 
-Snižene su cene za 98 odsto lekova sa pozitivne liste. To sniženje se kreće od 0,86 do 55,96 odsto za pojedine lekove - rekla je Radojević Škodrić. 
 
To znači da će i pacijenti ubuduće manje sredstava izdvajati iz svog džepa na osnovu participacije za lekove na recept. 
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar