Projekat za mlade - Mi smo medij

Apatin je proteklih meseci bio domaćin nekoliko važnih događaja u kojima su učestvovali mladi iz cele Srbije među kojima je višemesečni projekat „We are the media“.

Ovaj projekat namenjen je svim mladim osobama iz naše države koji se bave ili žele da se bave medijima. Na ovom treningu mladi su razmenili svoja znanja o medijima, načinima komunikacije u medijima, o medijskom kodeksu, ali i druga znanja i veštine.

Ovaj projekat finansiran je od strane Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope, a prema rečima Jelene Šegrt, koordinatorke programa CEKOS-a, ideja za njegov nastanak izrodila se iz prepoznavanja činjenice da omladinski rad i prava mladih nisu naročito poznati široj populaciji.

-Došli smo do zaključka da možemo da rešimo ovaj problem ako kreiramo nove medije koji će biti više upoznati i koji će se više baviti ovom tematikom. Glavni cilj ovog projekta bio je osnaživanje mladih ljudi iz cele Srbije da ostvaruju svoja prava putem digitalnih medija. Takođe, želeli smo da, tokom glavnog događaja na ovom treningu, edukujemo mlade o medijskoj pismenosti i da iniciramo osnivanje medija koje će voditi mladi aktivisti za ljudska prava. Sama glavna aktivnost bila je podeljena na tri segmenta – prvi koji se bazirao na medijskoj pismenosti, drugi koji se bazirao na mlade kao lidere promena u svojim lokalnim zajednicama i treći segment koji se odnosi na praktične aktivnosti učesnika treninga i na podršku i pomoć njima od strane trenera i stručnih lica - rekla je Šegrt.

Učesnici su, nakon završetka projekta pokrenuli mnoge inicijative širom Srbije. U Novom Sadu pokreće se onlajn časopis „Mlada poljoprivreda“, u Ćićevcu je pokrenut sajt teenassistants.com kroz koji mlade devojke pružaju podršku svojim vršnjacima, i mnoge druge inicijative, a projektni tim ih trenutno obilazi i podržava razvoj ovih ideja.

Ovaj projekat je sproveo Centar za kulturu i obrazovanje Sonta uz podršku Evropske omladinske fondacije. 

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar