Program Pomoć i nega u kući od ponedeljka

Program "Pomoć i nega u kući" ima za cilj da priži pomoć najstarijim sugrađanima, a na poslovima nege i pomoći biće angažovano 39 lica. Ovo je rečeno tokom potpisivanja ugovora, koji su realizovali gradonačelnik Sombora Saša Todorović i Biljana Klipa, sekretar Crvenog krsta u Somboru.

- Za sprovođenje javnih radova u okviru programa „Pomoć i nega u kući“ za 2016. godinu budžetom su opredeljena sredstva u iznosu od 14.890.824,00 dinara. Ovo je samo jedan od načina kako da povećamo uslugu grada Sombora najstarijim sugrađanima i onima kojima je realno ova potreba značajna. Program ćemo realizovati preko organizacije Crvenog krsta i za saradnju sa njima nikad nemam dovoljno lepih reči. Na realizaciji javnih radova biće angažovano 39 naših sugrađana i ovo je jedan od načina pomoći i starijim sugrađanima, ali i nezaposlenim licima koja će biti zaposlena tokom realizacije programa – kazao je gradonačelnik Saša Todorović

Biljana Klipa i Saša Todorović

Sekretar somborskog Crvenog krsta Biljana Klipa zahvalila se gradonačelniku i lokalnoj samoupravi što su prepoznali Crveni krst kao organizaciju koja može da organizuje i sprovede javni rad „Pomoć i nega u kući“.

- Poveravanjem ovog javnog rada omogućeno nam je da uz pomoć lokalne samouprave ostvarujemo naše ciljeve i zadatke precizirane i Zakonom o Crvenom krstu Srbije. Jedan od zadataka je i pomoć našim najstarijim sugrađanima. Kroz ovaj program angažovaćemo 39 izvršilaca koji će, u gradu i 15 naseljenih mesta, pomagati našim najstarijim sugrađanima. Osnovni cilj je da im kroz pružanje pomoći u svakodnevnim poslovima omogućimo da što duže ostanu u svojim domovima, a time će biti smanjen i pritisak na ustanove socijalne i zdravstvene zaštite. Lica koja budu angažovana, odnosno gerontodomaćice, imaće zadatak da sugrađanima uključenim u program nabave osnovne životne namirnice, pomognu u kući, kod odlaska kod lekara, pomognu u pripremanju zimnice i ogreva za zimu – navela je Biljana Klipa.

Program "Pomoć i nega u kući" trajaće osam meseci, sa realizacijom će početi 29 feburara 2016. godine, tokom juna i jula biće pauza, a od septembra do kraja decembra 2016. godine najstariji sugrađani ponovo će imati pomoć geronto domaćica.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar