Prirodnjački centar Apatin – Oaza mira na obodu grada

Tačno na sredini benta, koji vodi od Apatina do Kupusine, nalazi se prevodnica na kanalu poznatom kao Stari Dunav. Ušuškana u prirodni ambijent, baš tu je Prirodnjačko ornitološka stanica koja pruža mnogo više nego što sam naziv govori. Apatinski ornitolog Radivoj Obradović iz „Prirodnjačkog centra Apatin“ već treću godinu ovom mestu u laganom ritmu daje pravo obeležje i pretvara ga u istinski turistički biser Apatina. U celu priču su se prošle godine uključili i mladi iz nekoliko zemalja a koji su u sklopu zajedničke akcije uredjivali biciklističke staze na ovom području.


,,Osnovni zadatak nam je proučavanje i zaštita prirode Gornjeg Podunavlja. U naredne dve godine baš na ovom delu će biti pod monitoringom biciklistička staza podunavske rute u dužini od tri kilometra. Cilj nam je da se dobije status zaštićenog prirodnog područja, a u tome imamo veliku podršku Zavoda za zaštitu prirode Vojvodine'', kaže Obradović.


Baš ovde, oko ove stanice, kao retko gde može se naći mnoštvo lekovitog bilja - kantariona, hajdučice, mente, majčine dušice, lokvanja. Tu se mogu videti i čuti ptice trstenjaci, močvarice, a i soko lastavičar je baš ovde odabrao svoj mir. U tom netaknutom delu prirode,  kao deo ove priče, uklopljeni  su i idealni uslovi za odmor i druženje. Ovde može namernik ili izletnik da sedne, predahne , ali i skuva za svoje društvo paprikaš ili pripremi roštilj.

Gotovo neprimetna je mala kolibica koja služi za prstenovanje ptica i terenski rad, ali sa dva kreveta i nizom dodatnih elemenata pruža i uslove za odmor u idealnom miru okoline. I, što je najvažnije - kolibica nikad nije zaključana. Na vratima piše: „Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Novi Sad. Centar za markiranje životinja Beograd, ornitološka stanica Apatin“. Svaki dobronamernik je ovde dobro došao naravno uz uslov da ne utiče na remećenje i ritam ovog prirodnog sklada. Tereni idealni za lov , pecanje ili samo šetnju, pa blizina objekata Vile „Duda“ i Klastera turizma sa smeštajnim kapacitetima kod obližnje Herminine bare daju celom kraju idealnu šansu za privlačenje turista. A, bilo ih je. U poslednje tri godine ovde su dolazili i uživali u prirodi Rusi, Francuzi, Nemci, Hrvati ... Da bi sve bilo kako danas izgleda, od prvog dana je pomogla lokalna samouprava podržavši rad stanice, ali i izgradnje biciklističke staze. Od početka je prisutan i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. Osećaj i razumevanje za ovaj poduhvat su imali i brojni privatnici koji se moraju pomenuti: Diskont Slap, Ribnjak Popović, Pekare David, Tri brata, Sunce, Dva druga, pa Stovarište Prezent, Aluplast. I, imalo bi još dosta da se priča i piše o ovom mestu. Ali ipak je bolje prošetati, doći i videti. I naravno, pridržavati se teksta koji svakog dočeka: ,,Putniče sretan put. Sedi, odmori i čuvaj objekat kojim upravlja Zapadna Bačka Sombor, kao i prirodu oko njega, kao da su tvoji''.


 

Autor: Miodrag Baćanov
 
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar