Prigrevica: Tradicionalne mačkare za zdravlje i blagostanje

Maškare, Mačkare, Mečkare ili Bele poklade. Bilo kako bilo, jučerašnje martovsko nedeljno jutro već posle prvih petlova u Prigrevici je odisalo nekom svečarskom atmosferom. Po pričama starijih, Bele poklade su nekad u Prigrevici bile zabranjivane. Ovog jutra celo selo je bilo na nogama. Domaćini se pripremaju da dočekaju Mačkare, a učesnici povorki (bilo ih je više) pripremaju maske brižljivo čuvane za ovaj dan. U koloni se sve zna. Svaka maska ima svoju ulogu, ima tu puno simbolike, a sve je usmereno ka sretnoj i berićetnoj godini.

- Po nekom običaju Mačkare unose radost u kuću, i ova godina treba da bude sretna za sve domaćine koji otvore svoje kapije i ugoste veselu povorku, kažu Prigrevčani. Igra se i peva a na repertoaru pesme iz zavičaja odakle su kolonisti stigli u Prigrevicu.

Poslednja nedelja pred veliki uskršnji post se zove "Bela nedelja", a poslednji dan te nedelje su Bele ili Sirene poklade. U maskirnoj povorci svi pevaju i igraju, a domaćin ih daruje mesom, slaninom, kolačima ali najčešće jajima. Posebna počast je za domaćina koji prvi dočeka učesnike povorke, a povorka ne zaobilazi ni jednu kuću na kojoj je širom otvorena kapija. Maske koje nose učesnici povorke prave se tokom cele godine i pripremaju za ovaj dan. Svaka maska je namenski pravljena i u svakoj neko od meštana se može prepoznati. Povorke prave buku, glasno pričaju i zbijaju šalu. Maska broj 1 je obavezno trudna mlada s velikim grudima i stomakom, u pratnji mladoženje što je povezano s kultom plodnosti. Stariji meštani koji su ovu tradiciju održavali godinama, a sad prepustili mlađima kažu da je u početku malo kapija bilo otvoreno. Ovog dana malo ih je bilo - zatvoreno. Pred svakom razdragani domaćini, i što raduje, sve više dece. Bele poklade su dan radosti, veselja, dobre hrane i međusobnog praštanja. U kućama se priređuje gozba bogata mrsnim jelima . I tako od domaćina do domaćina, tradicionalno a domaćinskih kuća jako puno - Čupović, Čule, braća Kljajić, Zuber, Nikšić... Puno domaćinskih porodica, a domaćinska je cela Prigrevica. Zato se Mačkare dele u nekoliko grupa i obilaze celo selo. Kad se završi obilazak domaćinstava  svi se sjate u centar sela, i tada vredne prigrevačke domaćice preuzimaju inicijativu, ali to je već tema jedne druge priče. Vraćamo se na početak. U rano jutro na ulasku u selo goste i namernike koji stižu svojim vozilima dočekuje mladić (ili šta već) sa maskom konja. Nema ulaska u Prigrevicu dok se ne plati. I tako, neko dinar, neko bombonu ili žvaku, već šta se nađe u kolima. - Mora se platiti, i konji moraju da jedu, uz smeh kaže momak sa maskom konja. Platiš i ulaziš. I to je Prigrevica.
 
 
 
 
Izvor: fb stranica ,,Apatinska plovarica''
 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar