Prigrevački osnovci obeležili Dan osoba sa Daunovim sindromom

Povodom Dana dece sa Daunovim sindromom, učiteljica Snežana Nišević i njeni đaci napravili su izneneđenje za svog druga sa posebnim potrebama. Ovo definitivno treba da bude primer drugima, kako deci tako i roditeljima.

- Moji đaci su obeležili Svetski dan dece sa Daunovim sindromom. U obeležavanju su učestvovali učenici četvrtog i šestog razreda, kao i jedan učenik osmog razreda. Gost na času nam je bio moj dragi đak U.P. U pitanju je učenik koji završava redovnu školu u OŠ "Mladost" u Prigrevici i koji je oplemenio moj život i poglede na život svih načih učenika, kaže za 025info web portal učiteljica Snežana Nišević. 
 
Prema rečima ove posvećene učiteljice, učenici su naučili da brinu još o nekome, a ne samo o sebi, te na taj način stekli rako iskustvo i funkcionalna znanja  za svoj život. 
- Zauzvrat su dobili beskrajnu količinu ljubavi i topline od svog druga iz odeljenja, kaže Niševićeva.
 
 
Kako saznajemo, učenici iz šestog razreda su pripremili plakat i kratko predavanje na temu Daunovog sindroma, a četvrtaci su naučili da ovaj sindrom nastaje zbog trizomije gena i da je ime dobio po lekaru Džonu Lengdonu Daunu, koji ga je otkrio 1866.godine.
 
Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom je ustanovljen 2006. godine, a 21. mart je simbolično izabran za taj datum, jer je u osnovi tog stanja prisutno 3 umesto 2 hromozoma, na 21. hromozomskom paru. 
 
- Pokazali smo simbole za ovaj dan, a to su srce, kao znak velike ljubavi, mišići kao velika snaga i raznobojne čarape, koje smo svi za taj dan obuli. Nakon toga, nastavili smo čas sa igrama, a na kraju nam se najomiljeniji đak naše škole zahvalio i rekao da smo ga veoma obradovali. Važna životna lekcija je da sva naša deca postanu LJUDI, a to se postiže spoznavanjem lepote različitosti, a koja nam je prilika da proširimo vidike i oplemenimo život, zaključuje učiteljica Snežana Nišević.
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar