Preporuke somborskog Štaba za vanredne situacije

Povodom proglašenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije koje je uvedeno kako bi se sprečilo širenje korona virusa COVID-19 Gradski štab za vanredne situacije Grada Sombora održao je danas sednicu na kojoj su donete, u skladu sa merama Vlade Republike Srbije, naredbe i preporuke.

Nalaže se Crvenom krstu Sombor da vrši distribuciju toplih obroka na kućnu adresu starijih i bolesnih korisnika Narodne kuhinje. Da uspostavi telefonski broj za pomoć građanima starijim od 60 godina koji nisu u mogućnosti da nabave osnovne životne namirnice i lekove, broj telefona je: 060/5053934. Da u saradnji sa Mesnim zajednicama u naseljenim mestima organizuje volontersku podršku za pružanje pomoći starim licima i hroničnim bolesnicima, da pozove sve zainteresovane građane da volontiraju u distribuciji hrane i lekova starim i bolesnim licima.

Preporučuje se maloprodajnim objektima mešovite robe i apotekama da daju prednost volonterima Crvenog krsta Sombor.

Preporučuje se svim građanima koji su zainteresovani da volontiraju radi pružanje pomoći starim osobama i hroničnim bolesnicima, da se obrate Crvenom krstu Sombor, na broj telefona 412-737, u vremenu od 8 do 20 časova.

Nalaže se prekid rada Predškolske ustanove Vera Gucunja Sombor na teritoriji Grada Sombora.

Nalaže se prekid rada javnih ustanova u oblasti kulture čiji je osnivač Grad Sombor, SC Soko Sombor, Turističke organizacije Grada Sombora, održavanje svih sportskih, kulturnih, turističkih događaja i manifestacija, kao i prekid odvijanja trenažnih procesa u svim sportskim klubovima i objektima.

Nalaže se prestanak rada dnevnog boravka za osobe sa smetnjama u razvoju pri SOŠO Vuka Karadžić Sombor.

Nalaže se javnom prevozniku Severtrans a.d. Sombor smanjenje obima javnog gradskog i prigradskog prevoza na teritoriji Grada Sombora od dana, 16. marta 2020. godine i njegovo stavljanje na subotnji režim vožnje, uz ukidanje svih noćnih linija.

Nalaže se pojačana dezinfekcija javne površine i javnih objekata u kojima se obavlja komunalna delatnost, održavanje komunalnog reda i održavanje propisane udaljenosti od najmanje 2 metra između osoba, uz pojačan inspekcijski nadzor svih inspekcijskih službi u vezi sa utvrđenim merama.

Odlaže se Mesec čistoće na teritoriji Grada Sombora.

Nalaže se Gradskoj upravi Grada Sombora, JKP na teritoriji grada Sombora i Centru za socijalni rad Sombor da organizuju rad u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije, i da građanima obezbede da potrebne informacije dobijaju putem telefona ili mejla.

Nalaže se načelniku gradske uprave Grada Sombora i direktorima JKP na teritorija grada Sombora da poštuju preporuku da se zaposlenima koji su hronični bolesnici i stariji od 60 godina omogući rad od kuće.

Preporučuje se svim preduzetnicima i pravnim licima na teritorija grada Sombora poštuju preporuku da se zaposlenima koji su hronični bolesnici i stariji od 60 godina omogući rad od kuće.

Nalaže se sprovođenje naredbe za skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova i ostalih ugostiteljskih objekata) od 8 do 20 časova. U ugostiteljskim objektima otvorenog i zatvorenog tipa dozvoljeno je maksimalna popunjenost mesta za sedenja 50 odsto od ukupnog broja za sedenje, s tim da je dozvoljeno maksimalno prisustvo najviše pedeset lica, a uz obavezno pridržavanje bezbedne udaljenosti između lica ne manjoj od 2 metra.

Preporučuje se taksi udruženjima da podignu nivo održavanja higijene u svojim vozilima što podrazumeva svakodnevnu dezinfekciju unutrašnjosti vozila.

Nalaže se javnim preduzećima i sekretarima Mesnih zajednica da u slučaju potrebe sve potrebne resurse stave na raspolaganje Štabu za vanredne situacije grada Sombora, i da o tome obaveste Štab za vanredne situacije grada Sombora.  

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar