Predstavnici Sombora prisustvovali Međunarodnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji

Savet Evrope organizovao je Međunarodnu konferenciju o prekograničnoj saradnji u Evropi. Konferencija je održana u Dubrovniku 24. i 25. maja, a prisustvovali su joj predstavnici gradova iz Portugala, Španije, Francuske, Belgije, Republike Irske, Danske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, SR Nemačke i Srbije. Ispred grada Sombora Konferenciji su prisustvovali Antonio Ratković, zamenik i Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice.


Pitanja decentralizacije, pravni okvir prekogranične saradnje i primeri dobre prakse prekogranične saradnje, razmotreni su na Konferenciji.
Navedeno je nekoliko primera dobre prakse prekogranične saradnje mikroregija, kao što je mikroregija formirana između Španije i Portugala, kao i primeri dobre prakse između pograničnih gradova Francuske i Nemačke.
Ukazano je na potrebu formiranja sličnih oblika saradnje između gradova u državama južne i jugoistočne Evrope, posebno između država i gradova Balkana.
 

„Istinsko objedinjavanje i povezivanje država počinje sa lokalnog nivoa“, zaključak je i poruka Konferencije, a Savet Evrope će u predstojećem periodu pomagati zainteresovane gradove, opštine i regije da uspostave prekograničnu saradnju, kao najznačajniji korak na putu evropskih integracija.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor


 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar