Predstavljen generalni projekat atmosferske kanalizacije Odžaka

Profesor Matija Stipić, direktor AD Vojvodinaprojekt iz Novog Sada danas je u sali Opštinskog veća održao prezentaciju generalnog projekta atmosferske kanalizacije naseljenog mesta Odžaci. 

Profesor Stipić je istakao da je AD Vovjodinaprojekt na javnom konkursu za potrebe Opštine Odžaci ugovorila izradu generalnog projekta odvođenja atmosferskih voda sa rokom za izradu tehničke dokumentacije od 6 meseci.  
 
Naselje Odžaci ima oko 320 ha, a pored naselja, generalni projekat je obuhvatio i rešavanje odvođenja atmosferskih voda istočne radne zone koje ima površinu od oko 150 ha. Ukupna dužina atmosferske kanalizacije je 48 km, podeljena je u 8 slivova, slivovi su orijentisani  tako da voda nivelaciono teče ka najtežem recipijentu, a recipijenti su meliorativni kanali koji se nalaze oko naselja i to je sliv kanala I. Atmosferska kanalizacija je izvedena kao sistem otvorenih i zatvorenih kanala, i definisana na kišu koja se pojavljuje sa povratnim periodom jednom u dve godine, odnosno trajanja 30 minuta, to je kiša intenziteta 15 mm, za tu kišu ne sme da dođe do izlivanja vode  iz kanala. Otvoreni kanali su trapezno poprečnog profila sa betonskim dnom, dok je deo kanalizacije i zacevljen. Sva kanalizacija se odvodi do meliorativnih kanala koji se kasnije ulivaju u kanal DTD. Postoji 8 izliva, ukupna investiciona vrednost je preko 600 miliona dinara, i to je dokumentacija koja se radi za duži niz godina. 
 
Ovim projektom se može odmah krenuti i u narednu fazu izrade tehničke dokumentacije, a to je izrada projekta za građevinsku dozvolu gde će prema nekoj određenoj dinamici koja će se definisati, moći da se grade delovi bilo kog naseljenog mesta. 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar