Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio nove investicije u Sombor
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović danas su obišli radove na rekonstrukciji Srednje tehničke škole u Somboru. Kao što je predsednik Pokrajinske vlade prilikom svoje prve posete školi najavio, Pokrajinska vlada je finansirala rekonstrukciju Tehničke škole i radovi se privode kraju. Kompletno je završena rekonstrukcija krova i fasade, opremaju se učionice, a u toku je i zamena prozora.
 
Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović ovom prilikom istakla je dobru saradnju Grada Sombora sa Pokrajinskom vladom, naročito kada je reč o ustanovama obrazovanja na teritoriji grada.
 
„Svakako da je prioritet bilo uređenje kako fasade, tako i krova, s obzirom da je to bilo kako nebezbedno za građane, tako i za same učenike škole i nastavno osoblje. Pre svega velika zahvalnost Pokrajini koja je prepoznala ovu potrebu, kako škole, tako i Grada Sombora, da se jedan ovakav prostor i uredi. Svakako da ovde ima još mnogo prostora za ulaganje, počevši od uređenja dvorišta i same fiskulturne sale koju treba rešiti i to je svakako nešto što će i dalje ostati u fokusu. Želim da istaknem pomoć Pokrajinske vlade pre svega ustanovama obrazovanja na teritoriji grada Sombora i mogu da kažem da od prvog sastanka koji smo početkom 2017. godine imali u Pokrajinskoj vladi, ukazali smo pre svega na potrebe ulaganja u škole u Somboru, na prvom mestu Tehničku školu i Osnovnu školu u Bezdanu. Još tada su prve finansijske podrške za pomoć ovim školama stigle zapravo iz Pokrajinske vlade, što znači da je ova dobra saradnja i kontinuitet koji smo ostvarili u prethodne četiri godine, značajnim delom prepoznao i ustanove obrazovanja kao nešto što je od značaja za ulaganje, kako za Pokrajinu, tako i za sam Grad, a sasvim sigurno da je vredno napomenuti i neke stvari koje se ne vide. Ovo što uradimo na fasadi, krovu vide svi građani, ali smatram da je važno istaći i našu dobru saradnju u rešavanju imovinsko-pravnih odnosa kada je u pitanju status kako Medicinske, tako i Tekstilne škole. Pokrajinska vlada je uputila Republičkoj direkciji za imovinu i Republičkoj vladi adekvatan predlog za rešavanje ovog problema, što će nam svakako omogućiti da i status ove dve škole unapredimo i da zapravo otvorimo mogućnost za veća infrastrukturna ulaganja generalno u srednje obrazovanje na teritoriji Grada Sombora“ izjavila je gradonačelnica Dušanka Golubović.
 
Pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš naglasio je da je jedan od najvećih značaja Srednje tehničke škole njena dobra saradnja sa privredom.
 
„Ova škola se uvek trudila da se uskladi sa privredom. Majstori, tehničari, kasnije inženjeri u odgovarajućim smerovima, strukama, učenici su izlazili i izlaze iz ove srednje škole. Preko 800 učenika trenutno pohađa školu i plan upisa je svake godine uspešan. U potpunosti se popune razredi i to govori o tome da je škola izuzetno uspešna u saradnji sa privredom i uopšte u praćenju koji su smerovi bitni. I dualno obrazovanje funkcioniše izuzetno dobro u skladu sa novim mogućnostima, propisima“ rekao je Njilaš dodavši: „Pokrajina pomaže kako u rekonstrukciji, tako i u opremanju ove škole, mislimo da smo vrlo blizu potpunom osavremenjivanju i to će i te kako omogućiti dalji razvoj obrazovanja i vaspitanja u celom Somboru“.
 
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da se projekat rekonstrukcije Tehničke škole veoma brzo realizovao.
 
„Videli ste da smo za kratko vreme rekonstruisali fasadu, rekonstruisali krov, obezbedili projektnu dokumentaciju za nastavak radova na rekonstrukciji sportske sale i verujem za rekonstrukciju kompletnog objekta škole. Ovo je velika škola sa velikim brojem učenika i važna je i za budući razvoj Sombora. Ne zaboravite da smo u Somboru izgradili industrijsku zonu, očekujemo da i uz pomoć institucija Autonomne pokrajine Vojvodine, a i Vlade Srbije i njenih institucija dođe u budućnosti što veći broj domaćih i stranih investitora, a za njih će razvoj ove škole biti od ogromnog značaja jer će ovo biti baza za zapošljavanje kroz program dualnog obrazovanja“ rekao je i istakao dobru saradnju sa Gradom Somborom na mnogim projektima.
 
Mirović je prilikom obilaska škole takođe naglasio da se u Somboru uskoro očekuju nove investicije.
 
„Ukupno 2,2 milijarde za četiri godine je uloženo u Sombor i ubeđen sam da se rezultati zajedničkog rada vide. Ima još mnogo posla, prvo i najvažnije je da dovedemo investitore, da zaposlimo ljude, drugo da nastavimo projekte u komunalnoj infrastrukturi gde ćemo da podržimo državu kroz pripremu planske i projektne dokumentacije za izgradnju brze saobraćajnice koja će odavde ići na istok naše zemlje prema Kikindi, prema Severnobanatskom okrugu i korak po korak uspećemo da Sombor vratimo ne mesto koje mu pripada“ poručio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar