PRAVA REČ: V.D. direktorice Doma zdravlja i Kulturnog centra iz Apatina o planovima i do sada urađenom

U poslednjoj epizodi najnovijeg mini serijala emisije Prava reč na 025info televizije, direktorice Opštinskog kulturnog centra Apatin i Doma zdravlja Apatin, Danijela Obradović i Branka Bajić, govorile su o aktuelnostima vezanim za rad ove dve opštinske institucije.

Ljubitelji filmova i posetioci Doma kulture imaće razlog za zadovoljstvo.

"Opštinski kulturni centar je imao dva kinoprojektora koji su sada zbog dotrajalosti van upotrebe. Jedan se nalazi u OKC kao eksponat, a drugi smo ustupili Muzeju u Novom Miloševu. U postupku smo nabavke digitalnog projektora, pa ćemo na taj način naš bioskopski repertoar uskoro obogatiti novom vrstom filmova." - rekla je za 025info v.d. direktora Opštinskog kulturnog centra, Danijela Obradović.

Nedavno su objavljeni rezultati konkursa Ministarstva kulture i javnog informisanja gde je OKC Apatin odobreno 400.000 dinara.

"Mi smo konkurisali u oblasti savremenog stvaralaštva sa projektom pod nazivom "Simpozijum skulpture Meander". Prema tome, Apatin će u narednom periodu krasiti još neke skulpture koje ćemo u skladu sa dobijenim sredstvima i da napravimo."

Kad su u pitanju aktuelnosti vezane za OKC Apatin Danijela Obradović za 025info kaže:

"U okviru festivala "Potpis 2017" raspisan je konkurs, zapravo poziv za učešće na Međunarodnoj izložbi Ex librisa, a takođe u okviru toga raspisan je konkurs, tačnije već je završen konkurs za kratku priču Miodrag Borisavljević. Moramo prosto malo i da se pohvalimo i da kažemo da su pristigle ukupno 152 priče, što je najviše do sada. Čak su se pojavile priče iz Kanade, Amerike, Holandije što je zaista sjajno i celom projektu daje međunarodni karakter. Rezultati će biti objavljeni u toku jula meseca."

Mini pozorišni festival biće organizovan od 30. maja do 2. juna.

"Mini festival otvoriće predstava dramskog studija Opštinskog kulturnog centra pod nazivom "Strah od aplauza", koja je pobrala simpatije ne samo apatinske već i publike gde je gostovala, poput Crvenke ili Bačke Palanke, a publika u našem gradu će imati ponovo da uživa u ovoj predstavi. Moram da kažem i da će naš dramski studio sa ovom predstavom gostovati u Subotici na festivalu dramskih studija. U okviru mini festivala videćemo još tri predstave. U pitanju su predstave dramskog studija Ars libris iz Bačke Palanke, gostovaće samostalni umetnik Luka Piljagić kao i dramski studio Luča iz Kruščića. Cene će biti zaista simbolične, pojedinačne ulaznice iznosiće 150 dinara, a cena kompleta za sve predstave je 300 dinara, pa koristim priliku da pozovem publiku da dođe u što većem broju."

Za nešto više od mesec dana, tačnije 25. juna biće održana Zonska smotra folklora. Ova manifestacija broji preko 700 učesnika i izuzetno je zahtevna za organizaciju, a direktorica OKC kaže da će sigurno uspešno odgovoriti svim izazovima. Takođe, raspisan je konkurs za samostalnu izložbu za likovne stvaraoce u opštini Apatin u 2017. godini, a ova izložba će se realizovati od 28. juna do 18. avgusta.

Za kraj razgovora za 025info, v.d. direktora Opštinskog kulturnog centra, Danijela Obradović saopštila je da je cilj u budućnosti modernizacija prostora i opreme i održavanje što većeg broja kvalitetnih programa u organizaciji kulturnog centra.

"Lokalna samouprava nam je pomogla u smislu digitalizacije bioskopske sale, ali očekujemo u skorijem periodu i digitalizaciju audio i svetlosnog sistema. Radimo i na adaptaciji prostora kao i poboljšanju marketinga naše ustanove." - kaže Danijela Obradović.

Zatečeno stanje u Domu zdravlja nije bilo ružičasto, kaže za 025info v.d. direktora Doma zdravlja Apatin, Branka Bajić koja je na tu funkciju stupila u septembru prošle godine.

"Na svakom mestu videli smo nedostatke, krenuvši od sanitetskih vozila, za njihove popravke se odvajala velika količina novca, potom ambulante u Kupusini, tužbe radnika za neisplaćene putne troškove, dug apoteke... Moram da kažem da smo mnoge stvari uspeli da rešimo. Ta zdravstvena stanici u Kupusini sada zaista izgleda pristojno, kompletno je renovirana. Ljudi sa sela moraju da osete i znaju da se na njih misli. Novo sanitetsko vozilo smo dobili u martu, sa kompletnom opremom najnovije generacije. Radimo na tome da dodatno obnovimo vozni park i želja je da Dom zdravlja do kraja godine dobije još jedno novo vozilo. Što se duga za putne troškove tiče, uspeli smo da nađemo zajednički jezik sa radnicima i taj problem se takođe rešava. U zgradi gde je opšta praksa i laboratorija svi sanitarni čvorovi su sanirani, okrečene su prostorije i sada to izgleda mnogo pristojnije." - rekla je Branka Bajić.

Rak rana je bila apoteka, odnosno ogroman dug.

"Jeste, apoteka je velik problem. Imali smo dva velika dobavljača, Feniks i Panoniju. Sa Panonijom je napravljen reprogram, a prema Feniksu koji je najveći dobavljač ostao je dug od preko 55 miliona dinara. Pre petnaestak dana razgovarali smo sa predstavnicima Feniksa i dogovorili da se taj dug sanira u naredne četiri godine, počevši od oktobra. Lokalna samouprava kao osnivač će pomoći i prosto taj dug mora da se reši kako bismo mogli dalje da funkcionišemo. Bez podrške lokalne samouprave mnoge stvari ne bi mogle da se reše i zaista im se ovom prilikom zahvaljujem što prepoznaju značaj primarne zdravstvene zaštite za naše građane."

Sve što se radi, radi se za građane i njihovi komentari su više nego pozitivni jer se rad i trud vidi na svakom koraku, istakla je v.d. direktora Doma zdravlja Apatin i najavila šta je primarno u narednom periodu:

"Pored rešavanja ovog problema oko apoteke, moramo da rešimo problem zdravstvenog kadra, kojeg je nažalost sve manje. U narednih mesec dana očekujem dozvolu za prijem novih radnika. Uporedo sa tim konkurisaćemo na mnogim projektima, za ultrazvuk za ginekologiju, kolor dopler, nabavku još neke medicinske opreme i nadam se pozitivnom trendu poboljšanja uslova u našem Domu zdravlja na zadovoljstvo kako radnika tako i pacijenata." - rekla je za 025info Branka Bajić.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar