Poziv nastavnicima i učenicima za učenje o prirodi

WWF (Svetski fond za prirodu) akademija za prirodu otvorila je svoja vrata za prijem druge generacije polaznika i budućih ambasadora zaštićenih područja, a prijavljivanje će trajati  do 10. maja tekuće godine. WWF akademija za prirodu deo je WWF-ovog programa Zaštićena područja za prirodu i ljude, a osmišljena je tako da nastavnici i učenici iz osnovnih i srednjih škola nauče kako da žive na održiv način i aktivno i kreativno zaštite prirodu.

Poziv se odnosi na učenike i nastavnike, škole koje se nalaze, u blizini nacionalnog parka Đerdap, Tara i Fruška gora, Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje i predela izuzetnih odlika Avala. Cilj saradnje ambasadorskih škola i upravljača zaštićenih područja je prvenstveno zbližavanje đaka iz okoline zaštićenih područja sa njegovim  prirodnim vrednostima, zatim razumevanje važnosti zaštite prirode i njenom potencijalu za razvoj lokalne zajednice, kao i osmišljavanje načina za promociju prirodnih i kulturnih vrednosti.

Rezultati rada prvih ambasadorskih školskih timova su brojni, a među njima su i filmovi i pozorišne školske predstave na temu zaštite prirode, izgradnja mini zaštićenog područja u školskom drvorištu, osmišljavanje i produkcija promotivnih materijala, foto izložba, kao i mnogi drugi.

Misija WWF akademije za prirodu je da obrazovanjem dece na temu važnosti očuvanja prirode postigne sigurnu i održivu budućnost za sve nas. Forma predavanja i edukativnih aktivnosti je kreativna, uzbudljiva i prijemčiva mladima, sa željom da se prisetimo da je ipak priroda učionica koja ima još puno toga da nas nauči na zanimljiv način.

Program akademije će i ove godine obuhvatiti teme koje će pored ostalog govoriti o zaštićenim područjima, njihovom značaju za ljude i prirodu, o ekološkom otisku, odnosno životnom stilu i uticaju ljudi na prirodu, kao i o aktivnom učešću građana u očuvanju prirode.

WWF akademija za prirodu deo je obrazovne komponente velikog regionalnog projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude, koji je započet u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a napravljen je kako bi se poboljšala komunikacija sa lokalnom zajednicom, njeno uključivanje u upravljanje zaštićenim područjima, razvili obrazovni programi, te turističke ponude koje će unaprediti posećenost i razvoj zaštićenih područja. 

Projekat Zaštićena područja za prirodu i ljude se u Srbiji sporovodi u saradnji sa nacionalnim parkovima Tara, Đerdap, Fruška Gora i JP Srbijašume i JP Vojvodinašume, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija - Sida.

Preuzmite formular za prijavljivanje na sledećem linku: http://www.wwf.rs/wwf_u_srbiji/zasticena_podrucja_za_prirodu_i_ljude/edukacija/


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar
APATIN WEATHER
Foto nedelje
Foto nedelje
VESTI.RS