Potrebna izmena zakona o finansijskoj podršci porodici
30.11.-0001.

Položaj porodice u Srbiji i u Apatinu zaista je u nezavidnom položaju. Sa velikom stopom nezaposlenosti i malim socijalnim primanjima, porodice sa decom jedva preživljavaju. U najnezvidnijoj poziciji su roditelji dece sa invaliditetom i samohrani roditelji.

Zaštitinik građana, Saša Janković je, koristeći svoja ustavna ovlašćenja, podneo dva predloga izmena zakona čije odredbe treba da poboljšaju položaj porodica sa decom sa invaliditetom i omoguće i roditeljima i deci bar malo lakšu svakodnevicu i kvalitetniji život.

Reč je o Predlozima izmena i dopuna Zakona o radu i Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom.

Ovim izmenama i dopunama uvodi se pravo zaposlenog roditelja na skraćeno radno vreme, bez obzira na uzrast deteta, u slučajevima kada to zahteva stanje deteta sa invaliditetom ili obolelog od retkih i teških bolesti, a uvodi se i pravo nezaposlenim roditeljima na naknadu za negu deteta, kao i iznos prosečne mesečne zarade za roditelja koji ostvaruje uslov za skraćenim radnim vremenom, u skladu sa drugim odredbama u zakonu.

Ove izmene mogle bi da olakšaju život roditelja ali i dece koji bi više vremena provodili sa svojim roditeljima, koji su im najveća podrška. Da bi se ovaj zakon progurao među ostalima koji su na dnevnom redu Narodne skuštine, potrebna je podrška svih nas.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar