Potpisan sporazum o saradnji dva grada, Sombora i Datonga iz Kine

Sombor je ovog vikenda posetila visoka delegacija kineskog grada Datonga. U delegaciji su bili zamenik gradonačelnika Datonga zadužen za spoljnu saradnju Liu Feng, zamenik gradonačelnika zadužen za opšta pitanja Čao Su i predstavnik privredne komore Šangaja Liu Hongbin.

Razlog njihove posete je uspostavljanje saradnje ova dva grada. Prijemu visoke delegacije prisustvovali su zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice za informisanje i Nemanja Sarač gradski većnik za kulturu i obrazovanje. Tom prilikom predstavljena su oba grada i Sombor i Datong.
 
Po rečima zamenika gradonačelnika Datonga iako taj grad ima 3 miliona stanovnika sličnost između dva grada je ogromna. I Datonga i Sombor orijentisani su ka poljoprivredi jer imaju velike površine poljoprivrednog zemljišta. I jedan i drugi grad imaju bogatu istoriju i veliki turistički potencijal.
 
Nakon upoznavanja i kratke prezentacije domaćini su goste iz Кine poveli u šetnju i upoznavanje sa gradom, arhitekturom, kulturnim znamenjima i privrednim potencijalima.
 
Drugog dana boravka u Somboru visoku delegaciju Datonga primila je Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, koja je tom prilikom izrazila zahvalnost što su odlučili da posete Sombor, prepoznali sličnosti između naših gradova, iako smo mnogo manji po broju stanovnika od njih i odlučili da uspostave saradnju sa  nama.
 
U velikoj sali Županije, Gradonačelnica Sombora Dušaka Golubović je u ime grada Sombora potpisala Memorandum o nameri uspostavljanja prijateljskih odnosa između grada Datonga, Narodna Republika Кina i Sombora, Republika Srbija.
 
Sporazum je ispred Кineske delegacije potpisao zamenik gradonačelnika zadužen za spoljnu saradnju Liu Feng.
 
S obzirom da Datong, Pokrajina Šansi, Narodna Republika Кina i Sombor, Autonomna Pokrajina Vojvodina, Republika Srbija, nameravaju da razviju prijateljski odnos i unaprede međusobno razumevanje dva naroda, kroz prijateljske razgovore, dve strane su postigle sporazum o razmeni i saradnji u oblastima privrede, trgovine, nauke i tehnologije, kulture, obrazovanja, turizma, transporta i razmene ljudstva kao i projekata sestrinskih gradova u skladu sa principima jednakosti i uzajamne koristi. Iz tog razloga biće uspostavljeni redovni kontakti između odgovarajućih odeljenja obe strane da se omogući savetovanje o razmenama i saradnji kao i pitanjima od zajedničkog interesa.
 
Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović razmenila je poklone sa gostima, a za kraj posete Somboru visoka delegacija je sa Gradonačelnicom obišla i jubilarni 10. „Ravangrad Vajn fest“.
 
Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar