Posmatrač izbora za transparentnu izbornu kampanju

Softver "Posmatrač izbora" putem koje građani Srbije mogu da prate ceo izborni proces i prijave sve eventualne nepravilnosti koje primete, predstavljen je danas u Somboru.

Ovaj program omogućuje građanima da se lako uključe u praćenje izbornog procesa i aktivnosti političkih subjekata u cilju što transparentnije izborne kampanje.

Cilj je da se političari na ovaj način dovedu u situaciju da što realnije prijave troškove kampanje u finansijskim izveštajima, jer će se mapiranjem aktivnosti političara tokom izborne kampanje kasnije moći uporediti sa finansijskim izveštajima koje posle stranke predaju.

Aplikacija se može besplatno preuzeti sa Google Play Store. Njenim pokretanjem građani biraju vrstu aktivnosti političkog subjekta koju su opazili na terenu, aktiviraju GPS na telefonu kako bi odredili tačnu lokaciju i pokreću foto aparat ili kameru u zavisnosti od situacije i anonimno šalju sve te informacije na  server. Nakon obrade informacija sve pristigle fotografije sa opisima se objavljuju po mestu zapažanja na mapi Republike Srbije i dostupni su na internet portalu 
 
Sve uočene nepravilnosti će se prosleđivati nadležnim organima, a svi multimedijalni sadržaji će biti ustupljeni Agenciji za borbu protiv korupcije radi dalje kontrole prihoda i rashoda političkih subjekata.
 
 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar