Poseta delegacije asocijacije opština Jermenije Somboru

Delegacija Asocijacije opština Jermenije od 2. do 6. jula 2018. boravi u Srbiji. Poseta je organizovana na inicijativu članova Asocijacije opština Jermenije, koji su izrazili želju da se upoznaju sa srpskim sistemom lokalne samouprave i razmene iskustva u funkcionisanju gradova i opština.

Uokviru posete SKGO predstavnici Asocijacije opština Jermenije 04.07.2018. posetili su Sombor.
 
U Svečanoj sali Skupštine grada Sombora goste je dočekala i pozdravila gradonačelnica Sombora i predsednica SKGO Dušanka Golubović sa najbližim saradnicima. Gradonačelnica je goste iz Jermenije upoznala sa osnovnim podacima o gradu Somboru, bogatom ponudom koju ovaj grad ima kao i sa funkcionisanjem lokalne samouprave, ali i sa funkcionisanjem Stalne Konferencije Gradova i Opština, čija je i predsednica. Gradonačelnica Golubović je istakla važnost članstva u SKGO, jer preko ove asocijacije svaka lokalna samouprava može da aplicira sa svojim potrebama, problemima i pitanjima. U tom smislu SKGO nam pruža značajnu podršku, ne samo u povezivavnju sa ostalim opštinama, već i savetodavnu i edukativnu.
- Poseta Asocijacije opština Jermenije, Srbiji, odvija se u okviru projekta saveta Evrope i možemo da izrazimo samo zadovoljstvo što su izabrali da posete baš Sombor, kao dobar primer lokalne samouprave sa kojom mogu da razmene određena iskustva. Ta iskustva se odnose na organizaciju lokalne samouprave i komunikaciju sa građanima , kao i realizaciju potreba građana, zbog čega lokalna samouprava i postoji. Ujedno smo spremni da primenimo dobra iskustva i naših gostiju, istakla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.
 
- Cilj posete Asocijacije opština Jermenije, Stalnoj konferenciji gradova i opština je upoznavanje sa radom kako asocijacije tako i lokalnih samouprava, rekao je Emin Yeristyan, predsednik Asocijacije opština Jermenije. On je ovom prilikom izrazio zahvalnost gradonačelnici Sombora koja je ujedno i predsednica SKGO na toplom prijemu, a činjenica da je ona i gradonačelnica i predsednica SKGO je olakšala posetu jermenskoj delegaciji jer su mogli brže i lakše da se upoznaju sa radom SKGO i lokalne samouprave.
- Ovakve posete ne doprinose samo razmeni iskustava nego doprinose i upoznavanju sa kulturnim nasleđem domaćina. Tako da mi iz Sombora nosimo prtljag pun utisaka i znanja, rekao je Emin Yeristyan.
 
Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, napomenuo je da je delegacija Asocijacije opština Jermenije boravi u Srbiji u okviru projekta Saveta Evrope a na inicijativu kolega iz Jermenije. Cilj posete je razmena iskustava. Staničić je ovom prilikom podsetio da je delegaciju prethodnog dana primio i ministar za upravu i lokalnu samoupravu u Vladi republike Srbije Branko Ružić, tako da su iz ugla ministarstva mogli da saznaju kako izgleda rad lokalnih samouprava i saradnja sa Stalnom konferencijom gradova i opština.
 
Svetislav Paunović, koordinator projekata pri kancelariji Saveta Evrope – Kongres lokalnih i regionalnih vlasti ovom prilikom je istakao da Projekat saveta Evrope – Kongres lokalnih i regionalnih vlasti preko svoje kancelarije u Jermeniji uz finansijsku donaciju Švajcarske vlade od 2014 godine radi na osnaživanju kapaciteta Saveza jermenskih opština. Primer Sombora i razmena iskustava sa SKGO doprinose ostvarivanju ovog cilja, kako bi Asocijacija opština Jermenije postala važan akter u sprovođenju akata na lokalnom nivou i važan akter u posredovanju u konstitutivnom procesu između nacionalnih i lokalnih vlasti u Jermeniji.
 
Nakon obilaska Gradske uprave grada Sombora, domaćini su goste poveli i u obilazak samog grada. Tom prilikom upoznali su ih sa najznačajnijim znamenitostima grada Sombora
U nastavku posete planirana je i poseta opštini Knić.
 
Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar