PORUKA U BOCI Uspomena na dečaka stradalog u logoru u Gakovu otkrivena posle 30 godina

Jozef Rajtman preminuo je 1945. u logoru za Podunavske Švabe u Gakovu u Vojvodini kada je imao samo 14 godina.

Jedna flaša bila je nadgrobni spomenik ovom dečaku nemačke nacionalnosti. Flaša je sačuvana do danas u muzeju u Ulmu i svedočanstvo je stradanja vojvođanskih Nemaca posle Drugog svetskog rata.

"Vlado R. je, krčeći svoju njivu, pronašao u jesen 1974. u korenu jednog stabla flašu ni ne sumnjajući da je zemljište masovna grobnica u kojoj je sahranjeno 5.827 ljudi. Na flaši se nalazi reljefni natpis: "Limonada sa mineralnom vodom", ispod kog piše "Haver Foidl Regensburg". U flaši je poruka na komadu papira i jedna mala sveta sličica. Na papiru je tekst: Josef Reitmann, rođen 1931. godine 3. maja u Apatinu, umro u Gakovu 28. oktobra 1945. godine. Njegovi roditelji su Peter Reitmann, rođen 1904. u Apatinu i majka Katarina, rođena Schradi 1904. u Prigrevici." - kaže Boris Mašić, hroničar i kustos Muzeja Podunavskih Švaba u Apatinu. On dodaje da su kasnije i roditelji dečaka stradali u logoru.

"Sestra dečaka je preživela, bila je u Americi, a posetivši Muzej u Ulmu, posvedočila je kako se seća da je otac flašu stavio kao nadgrobni spomenik." - kaže Mašić.

Flaša je eksponat, ali i svedočanstvo vremena o kome se u našoj javnosti sve do pre desetak godina ništa nije znalo. Mesto koncentracionog logora decenijama je prekrivao zaborav.

"Flaša kao posmrtna poruka za jednog dečaka je opipljivi dokument individualne sudbine. Ona je dokaz ne samo podunavsko-nemačke već i evropske istorije. Stavljena u istorijski kontekst ne govori samo o ličnoj tragediji, nego i o smrti više desetina hiljada Podunavskih Nemaca." - kaže dr Kristijan Glas, direktor Muzeja u Ulmu.

Kolektivna krivica

Internacija Nemaca iz Bačke u logor, koji je u Gakovu izgrađen marta 1945. i zatvoren posle tri godine, bila je posledica Drugog svetskog rata. Kroz ovaj logor prošlo je oko 17.000 ljudi, među kojima mnogo dece. Nakon rata je oko 360.000 Nemaca, koji su dva veka živeli sa Srbima, Hrvatima i ostalim narodima, zbog zločina Hitlerovog režima, proglašeno krivim.

(Piše: Sofija Pualić Špero)


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar