Porodilište u Somboru dobilo aparat za proveru sluha kod beba

Posetom Opštoj bolnici "Dr Radivoj Simonović" u Somboru uspešno se nastavlja humanitarna akcija "Blic fondacije" - “Srce za decu”, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.

Odseku neonatologije je uručen 25-ti skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba u okviru ove akcije. Od danas svakoj bebi koja se rodi u somborskom porodilištu biće proveren sluh.

Šefu Neonatolnog odseka Odeljenja za ginekologiju i akušerstvo, dr Ružici Bezbradica, donaciju je uručila novinarka i urednica Redakcije obrazovno - naučnog programa Radio televizije Srbije, Dragana Kosjerina.

Dragana Kosjerina je tim povodom rekla - “U ime Javnog medijskog servisa Srbije, želim i ovom prilikom da zahvalim svima koji su 24. maja ove godine podržali deveti Teleton RTS-a i doprineli da akcija Blic fondacije u potpunosti uspe - da zajedno skupimo novac, potreban za opremanje svih porodilišta u Srbiji aparatima za dijagnostiku sluha novorođenčadi. Saznala sam da je u većini zemalja Evrope i sveta već odavno uvedena obaveza neonatalnog slušnog skrininga svake novorođene bebe (u svetu od 1993., u Hrvatskoj pre 14 a Republici Srpskoj pre 8 godina). Imajući u vidu kakve posledice na razvoj govora i uopšte na napredak spoznajnih sposobnosti, može ostaviti kasno otkriven problem sa sluhom - pohvaljujem sve koji su se angažovani i posvetili ovoj nacionalnoj humanitarnoj akciji. Zajedno činimo pravu stvar i nešto zbilja višestuko značajno - za svu našu decu!."

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike su frapantne i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.

Šef Neonatolnog odseka Odeljenja za ginekologiju i akušerstvo, dr Ružica Bezbradica, se zahvalila na donaciji i tom prilikom je istakla sledeće: " Sluh je neophodan za sticanje i razvoj govora, veoma je važno da se njegovo oštećenje dijagnostikuje što ranije. Gubitak sluha odlaže razvoj govora i jezika. Kod dece s normalnim sluhom govor se formira u uzrastu od 3 do 4 godine. Pre započinjanja skrininga sluha novorđenčadi, prepoznavanje gubitka sluha obično je kasnilo do uzrasta do nekoliko godina, kada su posledice na razvoj govora i jezika evidentne. Sve to utiče i na razvoj socijalne komunikacije i drugih veština, tako da deca s gubitkom sluha bivaju hendikepirana i na drugim poljima. Obzirom na dalekosežne posledice kasno dijagnostikovanog gubitka sluha kod novorođenčeta Američka pedijatrijska akademija je 1999. godine dala preporuku za organizovani sistemski skrining sluha svoj novorođenoj deci. Sva novorođenčad bi trebalo da se ispita koristeći jedan od testova (metoda) za identifikaciju dece s visokim rizikom za oštećenje sluha koja zahtevaju pažljiva dalja audiološka praćenja. Jedan od testova koristi tranzitorne evocirane otoakustičke emisije (TEOAE), i odražava stanje kohlee (puža). Ova metoda koja se koristi za ispitivanje sluha novorođenčadi je objektivna, neinvazivna, kratkotrajna, bezbolna i relativno jeftina. U porodilištu Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor u toku 2015. godine bilo je 1038 porođaja, rođeno je 1051 beba. Aparat za sprovođenje metode tranzitornih evociranih otoakustičkih emisija (TEOAE), u svrhu sprovođenja organizovanog sistemskog skrininga sluha svoj novorođenoj deci u našem porodilištu mnogo će pomoći u ranoj detekciji gubitka sluha, time smanjiti broj hendikepitrane dece i tako u mnogome doprineti poboljšanju kvaliteta našeg rada." istakla je dr Bezbradica.

Ranu dijagnostiku nagluvosti u današnje vreme moguće je ustanoviti već u porodilištu primenom skrining testova - upotrebom portabilnih elektronskih instrumenata. Skrining sluha sve novorođene dece je jednostavna metoda, bez rizika po zdravlje deteta. Primenom ove metode jasno se povećavaju kvalitet života i mogućnost za socijalni razvoj deteta.

Posetom somborskom porodilištu, Velimir Perović, urednik "Blic fondacije", zahvalio se svima koji su slanjem sms poruka na humanitarni broj 2552 i uplatama na tekuće račune "Blic fondacije" podržali akciju "Srce za decu" : "Blic fondacija" funkcioniše u okviru medijske kompanije "Ringier Axel Springer" i moć i uticaj naših štampanih i digitalnih medija ("Blic", NIN, "Alo", "Blic žena", "24 sata"…) koristimo na najbolji mogući način da bi pomogli najmlađoj populaciji bez obzira da li su u pitanju socijalni ili zdravstveni problemi. Do sada smo, uz pomoć ljudi velikog srca, uspešno realizovali više od 150 humanitarnih akcija. Naš rad je maksimalno transparentan i na stranici http://www.blic.rs/srce-za-decu možete da pratite sve naše aktivnosti. Građani su prepoznali našu posvećenost humanitarnom radu, podržavaju nas i zato ovako uspešno opstajemo - rekao je urednik Perović.

Opremanjem svih porodilišta u Srbiji aparatima za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorodjenčadi Srbija će se pridružiti državama koje već sprovode rani skrininig sluha. Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rodjenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruža mogućnost da se određeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj deteta.

S druge strane, zdravstveni sistem, ali i društvo u celini, dobijaju manji broj dece i njihovih porodica koje tokom života imaju razvojne probleme zbog kasnog otkrivanja nagluvosti i gluvoće.

O Blic fondaciji - Podsetimo da je Blic fondacija osnovana početkom 2013. godine. Prvu akciju “Srce za decu” započeli smo 30. januara, prikupljajući sredstava, novčana i robna, sa ciljem da se pomogne socijalno ugroženoj deci u Srbiji. Pomoć je dobilo više od 400 mališana širom Srbije. Za ove porodice rešavana su stambena pitanja, adaptirani postojeći objekti, izgrađena kupatila, obezbeđen je nameštaj, bela tehnika, kompjuteri, ogrev za zimu, hrana, odeća, obuća, sredstva za higijenu, igračke... Obnovljeno je Odeljenja neurologije u Valjevskoj bolnici, mlečna kuhinja na Institutu za majku i dete, kao i jedino dečje očno odeljenje u Srbiji.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar