Popović: Uz ljubav, posvećenost i rad do vrhunskih rezultata

Ženski kuglaški klub Apatin dugi niz godina kvalitetnim radom i uzornim vođenjem nastupa u elitnom takmičenju. U klubu su stasale četiri reprezentativke, a veliki su izgledi da ih bude još. Posvećenošću i radom, kažu u klubu, dolaze i rezultati i priznanja. Koji je recept za dobre uspehe, kako se žene snalaze u ovom sportu, ali i o pokretanju škole kuglanja za devojčice i popularizaciji ovog sporta pričali smo sa Biljanom Popović, predsednicom kluba.

Na početku razgovora Biljana nam otkriva da je ljubav recept za uspeh, a da uz to ide i sve ostalo.

-Kada nešto voliš nije ti teško da uložiš vreme i rad, a to je ključ za uspeh. Mi igrački kvalitet imamo godinama, međutim bitno je da se neprestano napreduje. U poslednje vreme mnogo radimo na stručnom usavršavanju u klubu. Uključujemo se u različite projekte, obuke...To radimo poslednje četiri sezone, što daje odlične rezultate - kaže Biljana.

Koliko je teško ženama da uspeju u sportu koji ne važi za ženski?

Ravnopravan tretman ne postoji kada su i pitanju žene i muškarci u sportu. Počevši od sponzora, novinara i izveštavanja vezanih za sportiskinje, pa do zastupljenosti žena na rukovodećim položajima u sportu. Ta priča je već ispričana i treba da se menja. Mi je menjamo vrlo uspešno i mogu vam reći da imamo podršku.

Kako žene i devojke u klubu uspevaju da usklade svoje životne uloge i budu uspešne na takmičenjima?

Bez podrške i razumevanja u samoj porodici je teško pričati o nekom uspehu. Od svakog uspešnog sportiste čućete da nikad ne bi uspeo bez podrške bližnjih. Ima tu mnogo odricanja, ali je ono iz ljubavi pa vam ne pada teško. Kod nas u klubu postoje žene koje su izuzetno uspešne, ali kada dođe neko takmičenje na državnom ili međunarodnom nivou ne mogu da učestvuju jer su deca bolesna ili su na porodiljskom odsustvu. Tako se neretko desi da ostanu bez medalja, a imale su vrhunske rezultate. Kažem, mi imamo nekoliko takvih. Već duži period imamo 16 članica, od kojih se 13 takmiči. Oćekujemo povratak još jedne igračice koja je na porodiljskom odsustvu. Kad su u pitanju uzrasne kategorije imamo kadetkinje, seniorke i veteranke.

Koliko su devojčice upoznate i zainteresovane za ovaj sport?

Devojčice nisu dovoljno upoznate sa ovim sportom jer nikada nisu imale šansu da kuglaju. Zato smo odlučili da to promenimo i pružimo šansu svima koji žele da se upoznaju sa ovim zanimljivim sportom kroz projekat Besplatne škole kuglanja za devojčice Opštine Apatin. Veliko interesovanje je u selima opštine, jer je tamo ponuda bavljenja sportom za devojčice inače slaba.

Uskoro kreće Škola kuglanja za devojčice, koji je prvenstveni cilj ove škole?

Škola kuglanja ima cilj promociju zdravih stilova života, te stvaranja novih šampiona i upoznavanja sa ovim sportom. Cilj škole je prevashodno da se devojčice upoznaju sa kuglanjem i da školama ponudimo saradnju da svojim đacima omoguće drugačije vannanstavne aktivnosti. Škola, profesori fizičkog i roditelji imaju najveći uticaj na decu tog uzrasta. Sve devojčice iz naše opštine su dobrodošle, nebitno da li se bave nekim drugim sportom. Treninzi će se održavati na kuglani Banje Junaković, a prevoz za devojčice iz svih sela i Apatina je besplatan. Treninge vode operativni treneri kuglanja. Za trening su potrebne čiste patike, dobra volja za zdravim životom i želja za uspehom. Zahvaljujemo se firmi Solaris tours iz Odžaka u čijem je vlasništvu od nedavno i Apatintrans. Oni se uspešno bave linijskim i vanlinijskim prevozom putnika u Srbiji i inostranstvu, a nama su pomogli u realizaciji bezbednog prevoza dece od njihovog mesta do kuglane i nazad.

Šta je potrebno klubu, bilo da je reč o investicionim ili nekim drugim ulaganjima, kako bi još bolje funkcionisao? 

Nedavno su predstavnici ženskih klubova imali sastanak sa predsednicom i potpredsednikom Opštine na kom su izneli probleme koje trenutno imaju. Mi dobro stojimo u odnosu na druge, što i nije čudno jer mi zaista puno i radimo. Dobra stvar bi bila da se svakoj grani sporta pomogne kao na primer sada što se radi za ženski rukomet. Sve snage su usmerene da se taj klub u Apatinu podigne od nule gde je sada. Odlična je ideja, a mogla bi se kao točak kasnije zarotirati na ostale klubove. Ono što nama nedostaje su prostorije za klub. Ostali klubovi iz kuglaškog sveta imaju svoje prostorije u sklopu kuglana dok kod nas to nije slučaj. Uvek nam je potreban neki logostički vid podrške kada osmislimo neki projekat kao što je ova Škola kuglanja za devojčice. Tu nam je mnogo pomogao seminar „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica-Aktivne devojčice“ koji je sproveden u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Vrbasu gde se govorilo o promenama pristupa sportskim aktivnostima devojčica uzrasta od 7 do 15 godina. Ovakvi seminari su dragoceni i bilo bi dobro da se organizuju u što većem broju.
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar