Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja opštine Odžaci
Povodom Dana oslobođenja opštine Odžaci u Drugom svetskom ratu, predstavnici lokalne samouprave i Vojske Srbije položili su venac na grobnicu oslobodilaca u Odžacima. Tako je obeležena 76. godišnjica oslobođenja od fašizma. Vence su položili zamenica predsednika opštine Dejana Salaj, pomoćnici Milorad Stanišić i Igor Praća, kao i predstavnici Vojske Srbije. Delegaciju Vojske Srbije predvodio je major Nebojša Mijailović iz Prvog centra za obuku u Somboru.
Posle invazija snaga Trećeg Rajha na Jugoslaviju, teritorija Bačke je okupirana od strane mađarske vojske, kada su sistematski progonjeni Srbi, Jevreji, Romi, kao i drugi neistomišljenici. Nakon oslobođenja Opštine Odžaci i završetka Drugog svetskog rata, dolazi do kolonizacije stanovništva iz manje razvijenih krajeva države u Vojvodinu, kako bi se naselio prostor na kom je pre rata živela nemačka nacionalna manjina. U opštini Odžaci uglavnom su naseljeni kolonisti iz južne Srbije i to iz vranjanskog, leskovačkog, pirotskog, niškog i topličkog okruga. U Karavukovu su naseljeni kolonisti iz Vranjanske kotline i Gornje Pčinje, u Ratkovu iz Toplice i okoline Leskovca, u Srpskom Miletiću iz Jablanice, Vlasotinaca i Suve Reke, u Deronje iz okoline Pirota, a u Odžacima iz okoline Pirota i Niša. U Bački Brestovac i Bački Gračac naseljeni su kolonisti iz Bosne i Like.
Obeležavajući 22. oktobar, odajemo pomen žrtvama koje su svoje živote dale za oslobođenje Opštine Odžaci, a budućim generacijama u amanet da ne zaborave šta je urađeno u prošlosti kako bi cenili svoje pretke koji su omogućili da danas živimo u miru, slobodi i multietničkoj zajednici, sa pripadnicima naroda i narodnosti koji su učestvovali u oslobođenju ovih teritorija od fašističkih okupacionih snaga.

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar