Pokretni mamograf u Bačkom Brestovcu

U Bačkom Brestovcu održana je konferencija za medije, povodom projekta Prva mamografija, na kojoj su govorili dr Snežana Bojanić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo, predsednik Opštine Odžaci Latinka Vasiljković i direktor Doma zdravlja Odžaci Steva Panić.

Projekat Prva mamografija koji finansira Pokrajinska vlada prvi je te vrste na teritoriji AP Vojvodine.

-Do sada Vojvodina nije imala pokretni mamograf, ovo je treća opština u kojoj se rade ovakvi pregledi. S obzirom na crnu statistiku kada je u pitanju rak dojke, Pokrajinska vlada je napravila veliki iskorak tako što je ovom akcijom omogućila ženama, naročito onima sa sela, da dođu do mamografa. Ovo je pilot projekat, koji će se nastaviti i sledeće godine, a do sada je pregledano preko 1000 žena. U okviru projekta planirano je da samo područje Bačkog Brestovca bude obuhvaćeno, ali će zahvaljaujući zalaganju predsednice opštine, biti obuhvaćeno i naseljeno mesto Ratkovo. U Bačkom Brestovcu mamograf je aktivan već četiri dana, svaki dan se pregleda po 21 žena, i snimci se šalju internetom direktno iz vozila. CD koji se narezuje žene će dobiti kod izabranog lekara. Žene kod kojih se nešto primeti pozivaju se odmah, bez uputa, bez zakazivanja, da dođu da bi se proverio problem, na nivou Kliničkog centra gde radi devet radiologa. Svaki snimak čitaju dva radiologa, nezavisno jedan od drugog, i ako je postignut isti rezultat, on se štampa i ekipa donosi u ambulantu nalaze, izabrani lekari pozivaju pacijenta i pacijenti dobijaju dalje instrukcije - objasnila je dr Bojanić.

-O značaju samog projekta nije potrebno govoriti, pozitivna stvar je ta što je fokus na ženama iz ruralnih područja. Ratkovo je sledeće mesto koje će dobiti pokretni mamograf, a bez obzira na mesto u kojem žive, sve žene iz naše opštine mogu da se prijave u ambulanti koja im je bliža. Prevoz će svim ženama biti obezbeđen. Ciljna grupe su žene preko 40 godina- naglasila je Vasiljković.

Mamograf će u Bačkom Brestovcu biti postavljen dokle god bude bilo zainteresovanih pacijenata, tačnije kad sve žene koje su prijavljene obave preglede, mamograf će biti prebačen u Ratkovo.

-Pored digitalnog rentgena i vozila za HMP koji smo dobili prošle godine, pokretni mamograf je dokaz da su Odžaci jedna od opština o kojoj Pokrajinska vlada posebno vodi računa - rekao je Panić.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar