Počela obuka za 25 gerontodomaćica u Apatinu

Danas je u apatinskoj Marini počela obuka za 25 budućih gerontodomaćica koju realizuje Opština Apatin u partnerstvu sa Domom za stare i penzionere. Obuka se sprovodi u okviru projekta Socio-ekonomska uključenost Roma i drugih ranjivih grupa kroz razvoj inovativnih usluga socijalne zaštite - „Inovativna inkluzija“, a bespovratna sredstva u iznosu od 44.883 evra za realizaciju ovog projekta obezbedila je nemačka fondacija GIZ. 

Obuka traje traje šest dana, a od 25 polaznika koji će proći obuku, 16 će biti zaposleno.
 
 
-Kroz ovaj projekat želimo da obezbedimo posao za polaznice iz ugroženih socijalnih grupa sa teritorije naše opštine. Ideja je da im obezbedimo kako zaposlenje za naše sugrađane, tako i pomoć našim najstarijim sugrađanima. Imali smo prilike da u proteklih mesec i po dana, tokom trajanja poandemije, vidimo Koliko im je pomoć zaista potrebna - rekla je Dubravka Korać, zamenica predsednika Opštine Apatin.
 
Program za gerontodomaćice po kojem će se raditi odnosi se na dnevne usluge u zajednici, u sklopu Zakona o socijalnoj zaštiti za koje je zadužen osnivač, odnosno, lokalna samouprava. Program se, prema rečima Nade Julinac, diplomiranog defektologa i specijaliste za rehabilitaciju i socijalnu terapiju, koja drži obuku, sastoji iz dva dela, prvi se odnosi na oblast socijalne zaštite, a drugi na osnovnu negu starih lica koja su u svojim kućama. Polaznici će tokom prva tri dana imati predavanja vezana za socijalnu zaštitu, u okviru kojih imaće priliku da čuju osnovne stvari o tome kako je organizovana ova oblast i koji su ciljevii rada.
 
-Tokom predavanja razgovaraćemo o starenju, načinu komunikacija sa starim ljudima, ali i o procesima koje su oni kao pružaoci usluga u obavezi da urade, dok će druga tri dana obuke biti posvećena osnovnoj negi najstarijih, a predavač će biti lekar iz Gerontološkog centra u Bečej. Kada sve to obavimo, mi pišemo izveštaj koji šaljemo Republičkom zavodu, koji na konto toga svakom polazniku izdaje potvrdu da je završio obuku i to im je praktično sertifikat za ulaz u posao, da mogu da rade u socijalnoj zaštiti – rekla je Julinac.
 
Dnevnu uslugu u zajednici, pomoć u kući i kućnu negu mogu koristiti stara lica koja nisu sposobna da se brinu sama o sebi, odnosno da ostvare kvalitet života koji je primeren njihovom dobu, fizičkom i zdravstvenom stanju i koja nemaju decu koja su u obavezi prema Porodičnom zakonu i Zakonu o socijalnoj zaštiti da se brinu o njima. Apatin je opština koja, kako je rekla Julinac, poklanja posebnu pažnju ovoj kategoriji korisnika.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar