lokacija: Sombor
objavljeno: 05.02.2019.

Planirane aktivnosti CSR Sombor za 2019. godinu

Društvo

Centar za socijalni rad Sombor će u 2019. godini obavljati svoju redovnu delatnost, kako poslove sa javnih ovlašćenja tako i poslove iz domena lokalnih prava i usluga.

Pre svega, Centar za socijani rad će biti fokusiran na rad sa ugroženim pojedincima i porodicama, korisnicima jednokratnih novčanih pomoći, a naročito na ravnomerniju raspodelu pomoći u odnosu grada i sela na teritoriji Sombora, na bržu obradu zahteva kroz novi informacioni sistem, isplatu pomoći i efikasniju isporuku robe i usluga od strane dobavljača (lekovi, školski pribor, hrana , ogrevno drvo itd.).
 
Tokom ove godine očekuje se nastavak podele paketa hrane na selima, uz pomoć mesnih kancelarija i bliža saradnja sa sekretarima i predsednicima mesnih zajednica.
 
Poseban akcenat je stavljen na borbu protiv nasilja u porodici, sprečavanje nasilja kroz prevenciju, rad sa potencijalnim žrtvama, kao i rad sa žrtvama koje su prošle porodično i partnersko nasilje i rad na njihovom osnaživanju. Važnu ulogu u tome zauzima Sigurna kuća grada Sombora koja funkcioniše u okviru Centra za socijalni rad, namenjena je smeštaju žena i dece iz Zapadnobačkog okruga koji obuhvata teritoriju grada Sombora i opština Apatin, Odžaci i Kula.
 
Uključivanje Bračnog i porodičnog savetovališta kao jedan od načina da se spreče i izglade konflikti koje pojedinci, parovi i porodice imaju u svom funkcionisanju. Bračno i porodično savetovalište obavlja savetodavno-terapijske poslove, koji podrazumevaju pružanje pomoći porodici u rešavanju problema u okviru sistema socijalne zaštite i povezivanje sa drugim sistemima pomoći. Sa tim u vezi u planu je i organizovanje tribine – okruglog stola povodom 20 godina od osnivanja Bračnog i porodičnog savetovališta.
 
U okviru Socijalno-edukativnog savetovališta koje pruža pomoć roditeljima i mladima u rešavanju problema u okviru sistema socijalne zaštite, akcenat je stavljen na pružanju socijalno-edukativnih usluga porodicama koje se staraju o deci sa smetnjama u razvoju putem defektoloških tretmana u skadu sa potrebama deteta.
 
Centar za socijalni rad ima u planu donošenje predloga pravilnika o radu „Dečije pijace“, prepoznatljivog brenda ovog grada, koja je od samog osnivanja pre više od 20 godina, bila vezana za Centar za socijalni rad Sombor, kojim bismo uz pomoć GU Sombor, postavili na jasne osnove način rada, funkcionisanja i finansiranja manifestacije koja se održava u periodu april-oktobar u tekućoj godini.
 
Kao konačan cilj u 2019. godini Centar za socijani rad Sombor je ispred sebe postavio zadatak da poveća broj usluga socijalne zaštite koje će biti dostupne svim građanima u skladu sa njihovim potrebama.

Izvor i foto: 025.rs
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Prihvatilište za pse i mačke - u okviru Javnog komunalnog preduzeća "Čistoća" Sombor, pruža bezrezervnu podršku plemenitoj akciji koju je...

Poslanici skupštine Srbije usvojili su danas izmene Krivičnog zakonika kojim se ukida kazna zatvora od 30 do 40...

Fondacija Ana i Vlade Divac obeležila je 12 godina svog rada u klubu Fabrika.   Zahvaljujući podršci od preko 18.500 individualnih donatora,...

Grupa Šinobusi osnovana je 2001. godine u Novom Sadu. Bend je isprva funkcionisao kao akustični trio, a krajem 2002. godine...

Povodom obeležavanja "Nedelje Crvenog krsta", u Tehničkoj školi sa Domom učenika u Apatinu, 14.05.2019. godine - Crveni krst Apatin je...

Radnici Javnih komunalnih preduzeća na teritoriji opštine Kula, ovih dana intenzivno rade. Pored redovnih poslova oko zelenila i čistoće u...