Panonske dobre vile - mesto gde se obogaćuje svakodnevnica

Članice Udruženja žena Panonske dobre vile iz Prigrevice u martu su trebale obeležiti pet godina od osnivanja udruženja, ali ih je u tome omela pandemija koronavirusa i vanredno stanje. Kako udruženje u toku zime uvek napravi pauzu u radu, zbog nemogućnosti da, kako kažu, prostor održavaju ugodno toplim za  rad, tako je bilo i ovoga puta.

-Naša poslednja aktivnost na kraju prethodne godine, a pre zimske pauze, bila je izložba radova članica udruženja koju smo organizovale u Spomen biblioteci u Prigrevici, sa kojom imamo lepu saradnju i veliku podršku još iz perioda kada nismo imale svoj prostor za rad. Tamo su počela naša prva okupljanja i radionice koje smo održavale. Izložba je trajala od 24. decembra do 14. januara ove godine. Bila je lepo posećena i od strane meštana Prigrevice, ali i njihovih gostiju – priča Jelena Karajanković, predsednica udruženja.

Kako je situacija sa pandemijom uticala da se početak aktivnosti u udruženju  odloži, članice su se potrudile da tokom trajanja vanrednog stanja starijim članicama, koje su veoma aktivne, a zbog godina nisu mogle da izlaze iz kuće, dostavljaju materijale i sredstva za rad.

-Nije nam bilo teško. To smo radile da bi one kojima je izlaz bio onemogućen rade u kućnim uslovima i tako lakše prebrode vreme pandemije i vanredno stanje. Time smo, mislim, učinile da lakše podnesu zatvorenost i nemogćnost kontakta i da zaista ostanu kod kuće za vreme trajanja vanrednog stanja i ispoštuju mere – rekla je Karajanković.

Pre pandemije, a pre zimske pauze u udruženju je bilo veoma aktivno. Sa prvim danima jeseni radu udruženja su se pridružile i devojčice.

-Njihove mame su nas podržale u radu i poželele da njihova deca uz savladavanje kreativnih veština provedu vreme kod nas. To su deca sa izraženom kreativnošću i željom kako za novim znanjima i veštinama, tako i za druženjem. Divna međugeneracijska saradnja se razvila – navela je Karajanković.

U tom periodu radilo se, priseća se Karajanković, na izradi torbi, magneta, novogodišnjih ukrasa i čestitki, zatim se malo tkalo, a radilo se i dekupaž tehnikom.

-Kad je u pitanju dekupaž, počeli smo i sa većim komadima nameštaja. Trenutno je u toku sređivanje jednog starog ormara, pošto se uspešnim pokazalo sređivanje vešalice, stolića, ogledala – kazala je Karajanković.

Ove godine izostale su tradicionalne prigrevačke Majske svečanosti na kojima udruženje organizuje Etno sajam i druženje za udruženja žena Zapadnobačkog okruga, kao i radionice na otvorenom.

Panonske dobre vile dobile su, kako je navela Karajanković, pozive za manifestacije koje se planiraju tokom leta.

-Videćemo šta će naredni period da nam donese. Trenutno nemamo neke velike planove, prosto ćemo pratiti situaciju i u skladu sa tim praviti kratkoročne planove. Važno je da žene iz male sredine imaju svoje mesto i aktivnosti da ispune i obogate svakodnevicu – zaključila je Karajanković.  


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar