Otvorena Peta tkačka kolonija u Staparu

U Domu kulture u Staparu otvorena je tradicionalna manifestacija Peta tkačka kolonija, čiji je cilj očuvanje kulturnog nasleđa Vojvodine i revitalizacija autentičnih lokalnih brendova, poput staparskog ćilima.

Tkačku koloniju obišli su Tomas Šib, ambasador Republike Nemačke u Beogradu, Kun Adam, ambasador Kraljevine Belgije u Beogradu,  generalni konzul Republike Hrvatske u Republici Srbiji Velimir Pleša, ministar poljoprivrede  vodoprivrede i šumarstva u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović, predsednica Etno mreže NALED-a Violeta  Jovanović  i gradonačelnica Grada Sombora Dušanka Golubović sa saradnicima.

-Kada smo krenuli sa revitalizacijom Staparskog ćilima u okviru čega je i nastala Tkačka kolonija, mi smo sebi postavili tri cilja. Jedan od tih ciljeva bio je da podržimo žene u ruralnim područjima i omogućimo im na neki način kreativno provođenje vremena i donekle ekonomsku nezavisnost. Naš cilj je bio da imamo odgovarajuću međuopštinsku i regionalnu saradnju i nije slučajno što smo ceo ovaj proces revitalizacije pokrenuli sa onim ko je o tome imao dobro znanje, a to je Grad Pirot. Tradicija staparskog  ćilima jeste tradicija Srpskog naroda u jednoj multietničkoj i multinacionalnoj sredini kakav je Grad Sombor koji broji preko 20 nacionalnih zajednica - rekla je Golubović.

-Mi nemamo drugog izbora već da se okrenemo našoj domaćoj hrani i svojim tradicionalnim vrednostima. Upravo jedna od stvari koje su u tom spektru je i staparski ćilim i zbog toga je jako važna ova vaša manifestacija. Zahvalio bih se svim ženama koje rade na ovim razbojima i koje se vraćaju nekim vrednostima koje smo dugi niz godina potiskivali. Mogu samo da obećam da će Ministarstvo poljoprivrede podržati ovakve korake – naveo je je ministar Nedimović.

Kolonije u Staparu i na Staroj planini deo su programa koji organizuju Etno mreža i NALED, u saradnji gradovima Sombor i Pirot, uz podršku ambasade Nemačke koja je ove godine i pokrovitelj, s ciljem očuvanja kulturnog nasleđa, tradicionalnih zanatskih znanja i veština, ali i kao deo podrške zapošljavanju žena koje izrađuju rukotvorine.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar