Otvorena 21. umetnička kolonija ,,Elan''

U idiličnom ambijentu ekonomije KPZ "Sombor", popularnom "Salašu", ovog vikenda se održava 21. po redu umetnička kolonija"Elan''. Nakon početnih godina okupljanja umetnika, ove godine se po 14. put održava zajednički likovni susret tridesetak umetnika, od Subotice do Zubinog Potoka, i  majstora umetničkog izraza koji su došli iz 11 Kazneno popravnih ustanova Srbije.  Rame uz rame sa tridesetak umetnika i akademika, 15 osudjenika iz ovih ustanova su svojim radovima zadivili sve prisutne. Niko nije bio ravnodušan prema uradjenim delima. Pažnju gostiju i predstavnika medija privukla su umetnička ostvarenja osuđenika medju kojima je većina koji su u zatvorskom okruženju otkrili svoje umetničke sklonosti i tu uradili svoja prva dela. Medju njima je i Savo Dobić, diplomirani pravnik iz Užica (40) koji na ovoj koloniji predstavlja KPZ  Šabac. ,,Radim akrilnom bojom na šperploči, a slika koju sam ovde uradio je detalj pejzaža oštre užičke zime'', kaže Savo. On ističe da je na izdržavanju kazne otkrio ovaj svoj talenat koji sigurno više neće napuštati u daljem životu. ,,Ovo je fantastično iskustvo. Druženje sa akademskim umetnicima oplemenjuje čoveka, a zahvalan sam im i na korisnim savetima koje ću sigurno koristiti u daljem radu'', ističe Savo. Srdjan Kovačević (29) iz Beljina kod Šapca se našao u vajarskim delima radjenim u gipsu. Ističe da je sklonost ka ovoj umetnosti nasledio od oca, a svaki slobodan trenutak u KPZ Šabac se trudi da iskoristi u pravcu usavršavanja svog umetničkog rada.

U umetničkom izražavanju svako se nadje u nekoj oblasti, a Siniša Stević (52) se našao u stvaranju stolarskih dela, ali i u poeziji. Trenutno na izdržavanju kazne u KPZ Sombor sve više se okreće prirodi, i trudi se da cilj svog umetničkog izraza nadje u prirodnim materijalima. Rodjen je u Prištini, živi u Subotici, a sve više svoj umetnički izraz nalazi u stihovima. Na Desankinim danima u Valjevu nagradjen je prvim mestom za poeziju, i trećim za prozu. ,,Kad odslužim svoju kaznu nastaviću da radim sa nameštajem i truditi se da svakom urađenom komadu dam svoj pečat. Ovo je dragoceno životno iskustvo, jer ovde imamo dovoljno vremena da ispitamo sebe, što ranije u žestokom tempu života nismo stizali'', kaže  Siniša. Saša Stajković je počeo da stvara tokom boravka u KPD Niš na odsluženju kazne. Probao je mnoge tehnike, ali se nalazi u oblasti grafike. Za njega je to jedno novo životno iskustvo za koje nije imao vremena tokom dosadašnjeg života. Branislav Pešić predstavlja okružni zavod Prokuplje. On je završio tehničku školu, a godinu dana je radio na oslikavanju crkve KPZ Niš.

,,Drago mi je što sam na ovoj koloniji. Koristim svaki trenutak da naučim nešto novo, a uz druženje sa umetnicima novih iskustava ima i na pretek'', ističe Branislav. U okviru programa ovogodišnje kolonije organizovana je i praktična radionica pod nazivom “O fraktalima i crtanju fraktala”.

O ulozi linije i boje na razvoju ličnosti govorila je Zorica Petrović, pedagog i psihološki savetnik iz Inđije.  ,,Kazneno popravni zavod Sombor je idejni tvorac ove kolonije koja se održava pod pokroviteljstvom Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. U dosadašnjih 20 saziva je učestvovalo 210 likovnih umetnika i akademskih slikara koji su ostavili 933 dela. Na ovoj koloniji je do sada učestvovalo i 176 osudjenih lica, i oni su svojim radom stvorili 230 dela'', rekao je upravnik KPZ Sombor, Slobodan Medaković.

Umetnici iz svih krajeva Srbije, i Republike Srpske medju kojima je bio i slikar Milan Radaković su se trudili da svoje bogato iskustvo prenesu svim učesnicima kolonije, i u tome su očigledno i uspeli.


 

Autor: Miodrag Baćanov


 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar