Orao belorepan vraćen u rezervat

Orao belorepan vraćen je u rezervat prirode “Gornje Podunavlje, nakon što se oporavio. Radnici preduzeća “Vojvodinašume” pronašli su ga u lošem zdravstvenom stanju, a potom ga prebacili u prihvatilište za divlje životinje Zoo vrta na Paliću. 

Kako prenosi list Danas, prema rečima Nikole Stojnića, ornitologa Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, veterinari su posumnajli na trovanje pa je poluživoj ptici pruženo intenzivno lečenje. 

-Ptica se oporavila pa je odlučeno da se pusti na isto mesto u čijoj blizini je nađena, jer su velike verovatnoće da se u Apatinskom ili susednom Kopačkom ritu već gnezdi. Opredelili smo se da je pustimo na mesto gde će lako moći da nađe dovoljno sveže hrane, pored hranilišta koje je tokom zime uvek ima dovoljno. To je i cilj hranilišta, da primami ptice koje usled nedostatka hrane vreba opasnost od zatrovanih leševa. Ponudom zdravstveno bezbedne hrane upravljač rezervata aktivno se brine da što više belorepana preživi period godine kada je hranu u prirodi najteže naći. U poslednje vreme na ovakav način stradalo je puno naših orlova belorepana – kaže Stojnić.

Prema podacima Zavoda, u protekle dve godine u okolini rezervata “Gornje Podunavlje” i u samom rezervatu nađeno je 11 uginulih orlova belorepna. Za većinu njih je utvrđeno da je uginuće posledica trovanja pesticidima. Pored toga, dva belorepana su pronađena bolesna a samo jedan je spašen.

- Junak ove priče jedini je uspeo, od ostalih pronađenih, da preživi trovanje uz pomoć palićkih veterinara. Niko ne zna kada će biti kažnjeni oni koji bezobzirno zloupotrebljavaju poljoprivrednu hemiju, niti gde se sve nalaze zatrovani mamci koji prete našoj najvećoj ptici grabljivici – upozorava Stojnić.

Po njegovim rečima, zaštitari prirode pojačano prate svako gnezdo belorepana u ovom rezervatu prirode, gde se gnezdi 25 ovih ptica. Stanje na hrailištu redovno prati čuvar prirode Milan Rajić, koji kaže da u pojedinim danima na velikoj gozbi bude i više od popisanog broja orlova.

(http://www.danas.rs/)


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar