Opštinski fond za apatinske poljoprivrednike uvećan za 400%

Opština Apatin organizovala je tribinu za poljoprivrednike i preduzetnike na kojoj su predstavljeni konkursi i programa iz oblasti poljoprivrede. Na ovom predavanju, koje je okupilo veliki broj poljoprivrednika, moglo se čuti mnogo korisnih saveta iz ove oblasti.

Među predavačima našao se i predstavnik Garancijskog fonda, a koji posluje već 15 godina unazad.
 
- Od samog početka radimo sa poljoprivrednicima, na poljoprivrednim kreditima i podsticajima za poljoprivredu. Imamo širok dijapazon ponude, a u skladu sa potrebama i vremenom, prilagođavamo svoje proizvode poljoprivrednicima. Za ovu godinu smo se najviše fokusirali ma IPARD.  Poljoprivrednici se, kada su krediti u pitanju, najviše odlučuju za mehanizaciju, zatim kupovinu zemlje, infrastrukturu, silose itd. Trenutno raspolažemo sa preko 11 miliona evra sredstava, tako da ima dovoljno novca i poljoprivrednici mogu slobodno da konkurišu koliko god im je potrebno, rekao je za 025info web portal Nebojša Ivanišević, ispred Garancijskog fonda.
 
 
Branislav Ugrizović, predstavnik Poljoprivredne stručne službe Sombor istakao je da sa opštinom Apatin dugi niz godina uspešno sarađuju, a na tribini je održao dva predavanja: ,,Rezultati ogleda i analiza proizvodnje najvažnijih ratarskih kultura regiona'', dok se drugi deo predavanja odnosio na to kako živi evropski poljoprivrednik i kako se može na osnovu njihovog iskustva pomoći našim poljoprivrednicima. 
 
 
Predsednik opštine Apatin zahvalio se prisutnima i istakao kako se lokalna samouprava maksimalno zalaže da pomogne svojim poljoprivrednicima. 
 
 
- Pre više od dve godine, kada smo došli na vlast, obećali smo da ćemo pomoći poljoprivrednicima, a to evo i radimo, u skladu sa budžetom i mogućnostima. Prošle godine smo preuzeli na sebe plaćanje kamata poljoprivrednim proizvođačima i za tu namenu smo izdvojili 2 miliona. Ove godine sredstva namenjena poljoprivrednicima su uvećana za 400 posto i iznose 8 miliona. Opredelili smo se da prioritet budu stočarstvo i pčelarstvo. Vojvodina po svojim karakteristikama može da hrani celu Evropu. Zato je potrebno da osnažimo naše ljude i pomognemo im u bavljenju poljoprivredom, zaključio je Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin.
 
Od Mladena Petkovića, pomoćnika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, saznali smo da je budžet Sekretarijata za poljoprivredu najveći do sad. 
 
 
- Sve mere koje smo imali u prethodnim godinama nastavljaju se i u 2019. god. Po svim konkursnim linijama su povećana sredstva i ono što je prioritet Pokrajinske vlade i Sekretarijata za poljoprivredu jeste da smo usmereni ka malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima. Svi koji imaju manje površine u našem su fokusu i trudićemo se da ih podstaknemo kako bi unapredili svoju poljoprivrednu proizvodnju, rekao je za 025info Petković.
 
Jelena Trenkić, ispred Razvojnog fonda Vojvodine, istakla je da oni i ove godine imaju niz otvorenih kreditnih linija, kako za kreditiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, tako i pravnih lica i preduzetnika.
 
 
- Kamatne stope su zaista primamljive i kreću se u rasponu od 1 do 3 posto na godišnjem nivou. Kamatne stope su fiksne. Sem toga, rokovi otplate su takođe primamljivi, jer se kreću do 7 godina i grejs period je do 2 godine. Kreditne linije su namenjene za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, nabavku mehanizacije, kao i za druge investicije u okviru poljoprivrednih gazdinstava. Ove godine imamo opredeljenih 2,5 milijardi, tako da sredstava ima dovoljno i ko god je zainteresovan može da se prijavi, rekla je predstavnica RFV-a.
 
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar