lokacija: Apatin
objavljeno: 07.12.2017.
Autor: Jelena

Opština Apatin uzela učešće na svečanosti povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

Društvo

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i deset godina postojanja Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom, u Palati Srbije održana je svečanost pod pokroviteljstvom predsednika države, Aleksandra Vučića.


Vučić je izjavio da će budžeti za podršku osoba sa invaliditetom biti sve veći iz godine u godinu i dodao kako su ljudi koje stvaramo bogatstvo naše zemlje, uključujući i osobe sa invaliditetom, poput paraolimpijaca, a koji su učinili mnogo na podizanju ugleda Srbije u svetu.


Ovoj svečanosti prisustvovali su i Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin, kao i Marija Bogić, predsednik Društva za cerebralnu i dečiju paralizu opštine Apatin.


- Palata Srbije bila je prepuna na svečanosti kojoj smo prisustvovali. Mišljenja sam da do sada nije ozbiljno shvaćen problem osoba sa invaliditetom, ali predsednik Vučić je obećao da će iz godine u godinu biti sve više sredstava za ovu populaciju. Takođe, predsednik Republike Srbije poručio je svim lokalnim samoupravama da se potrude da u svojim budžetima izdvoje više sredstava za osobe sa invaliditetom, rekao je Škrbić i podsetio nas kako je opština Apatin, zahvaljujući Bogićevoj, jedna od retkih u Srbiji koja ima tradicionalnu manifestaciju za osobe sa invaliditetom, a u pitanju je ,,Zlatni glas'' koje se već 13 godina uspešno održava u Apatinu.


Bogićeva se zahvalila Škrbiću na podršci i rekla da je ona ovoj svečanosti prisustvovala na poziv Nacionalne organizacije osoba s invaliditetom.


- Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u Beogradu je obeležen za veličanstven način. U palati Srbije je bilo prisutno 700 osoba sa invaliditetom, a samo učešće na manifesticiji velikog broja udruženja i pokroviteljstvo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića dalo je na značaju ovakvom jednom događaju u smislu podrške osobama sa invaliditetom, između ostalog je izjavila Marija Bogić.


U repunoj Palati Srbije, Hor ,,Ison'' iz Novog Sada, inače prvi inkluzivni hor u Srbiji, otpevao je himnu Srbije, a predsednik Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom poručio je kako nikada u istoriji srpske državnosti i nikada u istoriji invalidskog pokreta ovaj dan nije obeležen na tako veličanstven način.


Predsednik države, Aleksandar Vučić, rekao je da su nagrade za paraolimpijce izjednačene sa nagradama za olimpijce i da smo jedna od retkih zemalja koja je to učinila. Takođe, zahvalio se i na portretu koji je dobio na poklon od Dejane Bačko iz Novog Sada, koja nema ruke i crtala ga je nogama, a koja je vrlo često boravila u Apatinu.

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar otvorili su danas novi Dom zdravlja u Kuli,...

U subotu, 17. novembra, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović boraviće u radnoj poseti opštini Kula. Kako je najavljeno u...

Povodom Dana opštine, lokalna samouprava u Kuli uputila je čestitku svojim sugrađanima, a koju vam prenosimo u celosti.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović sa saradnicima primila je u zgradi Županije novoimenovanog ambasadora Nemačke Nj.E. Tomasa Šiba. Poželevši ambasadoru...

U organizaciji Pedagoškog fakulteta u Somboru, svečanom akademijom i premijernom predstavom u somborskom Narodnom pozorištu, obeležena je 15....

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Đurđic, u znak sećanja na prenos moštiju svetog velikomučenika Georgija u novi hram. Svetog...