Opština Apatin dobila 150 000 franaka u okviru projekta Reforma poreza

Opština Apatin je jedna od 45 lokalnih samouprava u Srbiji koja učestvuje u projektu švajcarske vlade Reforma poreza na imovinu, a koji zajednički sprovode Švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvo finansija kao i Stalna konferencija gradova i opština.  

Cilj projekta je da lokalne samouprave ažuriraju svoje baze podataka o nekretninama, i time povećaju obuhvat naplate poreza na imovinu. Prva faza projekta je prema rečima predsednika Opštine Milana Škrbića je opštini nakon obavljenog popisa donela 11 miliona dinara prihoda na ime poreza na imovinu nego predthodne godine. 

Zadnji ovakav popis je bio obavljen 1992. godine i od tada nije bilo ažuriranja. Evidencija je bila loša, a švajcarski model i tabele po kojem su popisivači obavljali posao na terenu Opštini Apatin su doneli značajan priliv sredstava na osnovu poreza na imovinu. Popis koji je trajao godinu dana na terenu je obavljalo 11 osoba, angažovanih sa spiska Nacionalne službe za zapošljavanje. 

-Pored ugovorenih sedam popisivača, Opština Apatin je angažovala dodatna četiri sa Nacionalne službe za zapošljavanje i oni  su u protekoj godini obilazili domaćinstva i ažurirali podatke, evidenciju i uskladili je sa podacima koje poseduje odeljenje poreske službe Opštine Apatin. Rezultat je jedanaest milion dinara poreza na imovinu više nego prethodne godine. Ova sredstva će biti utrošena na razvoj naše opštine - rekao je Škrbić

Nakon prve faze projekta, Opština Apatin je proglašena trećom najuspešnijom lokalnom samoupravom koja sprovodi reformu poreza na imovinu. Na osnovu postignutog rezultata dodeljena joj je i novčana nagrada Švajcarske Vlade u iznosu od 150.000 franaka, a za koje će građani imati priliku da odluče na koji projekat će ova sredstva biti uložena.  

-Trenutno je u toku druga faza projekta u kojoj će građanima biti predstavljen ceo program i u kom će moći kroz anketu da se izjasne koji će projekat biti finasiran sredstvima dobijenim na konkursu Švajcarske Vlade – rekao je Škrbić. 

  


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar