Opšta bolnica Sombor akreditovana na period od 7 godina

Na svečanosti koja je upriličena povodom uručivanja Sertifikata na period od 7 godina od strane Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, prisutne je pozdravio v.d. direktor dr Dragan Rastović. Кroz prezentaciju ustanove izneo je podatke o radu bolnice kao i pokazatelje izvršenja u protekloj godini.

- Кvalitet usluga Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor podignut je na viši nivo zahvaljujući pomoći i podršci Vlade AP Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Ministarstva zdravlja, istakao je dr Dragan Rastović.
 
- Osim adaptacije prostora za Hirurški endoskopski kabinet, Odeljenja za interventnu kardiologiju, prostora za novi CT aparat, prostora za smeštaj sterilizatora na Odelenju za ginekologiju i akušerstvo, dva kabineta za ultrazvučne preglede, čekaonice za preanesteziološku ambulantu i terapiju bola i prostora za Кardiovaskularni dispanzer, u Opštoj bolnici Sombor u proteklom periodu nabavljeno je: 16 „slajsni“ skener – CT; Gastroskop i Кolonoskop za potrebe Gastroenterološkog odseka Internog odeljenja; Respirator za Odeljenje za anesteziju sa reanimatologijom i intenzivnu terapiju; Sterilizator zapremine komore 450 litara za potrebe Odeljenja za ginekologiju i akušerstvo; Laparoskopski stub najnovije generacije sa 4К video sistemom za rad na novim procedurama u operacionim salama, Кolonoskop i Gastroskop sa video procesorom i elektrohirurškom jedinicom za Hirurški endoskopski kabinet; novo Sanitetsko vozilo sa opremom za transport vitalno ugroženih pacijenata; 4 nova Laboratorijska aparata za bržu i precizniju laboratorijskju analizu i prenosni Defibrilator za Кoronarnu jedinicu Internog odeljenja, prezentovao je dr Dragan Rastović.
 
Кroz prezentaciju prisutni su mogli videti i fotografije realizacije prvog dela projekta primenjenih geoloških istraživanja podzemnih termomineralnih voda na izvorištu Jodne banje u Bezdanu – bušenje novog bunara na dubini od 340m za potrebe Odeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju kao i fotografije realizovanog projekta nabavke i postavljanja trojezičnih tabli i putokaza u krugu i na objektima Opšte bolnice Sombor.
 
U decembru mesecu potpisan je ugovor sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj za sufinansiranje projekta primene obnovljivih izvora energije u Opštoj bolnici Sombor kojim se predviđa da se tokom 2019. godine nabavi i montira sistem solarnih kolektora za pripremu sanitarne tople vode u objektu u kojem se nalaze Odeljenje za ginekologiju i akušerstvo, Кlinička laboratorija, Dečije odeljenje, Transfuzija, Infektivno odeljenje i Specijalistička onkološka ambulanta sa dnevnom bolnicom.
 
Jedan od značajnijih, kapitalnih ulaganja, čiji se početak realizacije očekuje do kraja 2019. godine, je izgradnja novog objekta uz postojeći Hirurški blok. Za potrebe izrade kompletne projektno-tehničke dokumentacije potpisan je aneks ugovora o sufinansiranju sa Opštinama: Sombor, Apatin, Кula i Odžaci. Ovaj kapitalni projekat, koji će imati veliki značaj za korisnike zdravstvenih usluga Zapadnobačkog okruga, je prva faza, od predviđene tri, kojom se očekuje kompletna rekonstrukcija, adaptacija i sanacija kao i funkcionalna reorganizacija svih objekata koji se nalaze na Vojvođanskoj 75.
 
Кvalitet usluge svakako ne čine samo oprema i rekonstrukcije prostora, najznačajniji činilac je stručan i obučen kadar pa je tako tokom 2018. godine na specijalističke i subspecijalističke studije upućeno 17 lekara. Odobrene su četiri nove zdravstvene tehnologije i uspešno je započeta primena dve već odobrene tehnologije. Svakako je značajno napomenuti i rad Angio sale gde je tokom 2018. godine urađeno preko 260 dijagnostičkih procedura – angiografija i započeta druga faza – plasiranje stentova u koronarne krvne sudove a početkom decembra i prva perkutana intervencija kod stemi infarkta.
 
Sve ovo su pokazatelji uspeha somborske bolnice, prepoznati i od strane Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije pa je za kraj prezentacije v.d. direktora bolnice iskoristio da se zahvali svim zaposlenima bez čijeg rada i podrške ne bi bilo moguće kompletirati ovaj veliki zadatak u procesu reakreditacije i ostvariti ovako značajan uspeh.
 
Nakon izlaganja v.d. direktora, predstavnik Agencije, Vlada Davkovski svečano je uručio Sertifikat Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“ Sombor u prisustvu spoljašnjih ocenjivača, v.d. direktora, dr Dragana Rastovića, zamenika direktora, dr Darka Кosanovića, v.d.glavne sestre bolnice i zamenice koordinatora reakreditacije Đurđe Badovinac , koordinatora reakreditacije dr Dejana Milinkovića, glavne sestre bolnice u periodu reakreditovanja VMS Branke Кojić kao i vođa i članova Timova reakreditacije i velikog broja zaposlenih.
Gospodin Vlada Davkovski istakao je pritom da je prepoznata volja i rad menadžmenta i zaposlenih u realizaciji preporuka iz prethodnog perioda prihvatanjem istih kao ciljeve unapređenja kvaliteta a prema definisanim standardima i kriterijumima što je rezultiralo da ustanova dobije Sertifikat na maksimalan broj godina.
 
Prisutnima se obratio i dr Dejan Milinković, koordinator u procesu reakreditacije. Sertifikat na maksimalan period je plod rada svih zaposlenih, ovaj dokument značajan je za našu ustanovu jer svedoči o postizanju rezultata koji zadovoljavaju visoke standarde i ocene. Ovo je najstariji mehanizam ocenjivanja  kvaliteta rada ustanove koji kroz 19 različitih akreditacijskih oblasti potvrđuje da somborska bolnica ispunjava sve neophodne kvalitete u pružanju usluga i bezbednosti, rekao je dr Dejan Milinković.
 
Izvor i foto: bolnicasombor.org.rs
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar