Okrugli sto - Opštine i gradovi po meri privrede

Radnom susretu pod nazivom Opštine i gradovi po meri privrede sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem i rukovodstvom NALED-a prisustvovali su predstavnici Novog Sada, Šapca, Ćuprije, Stare Pazove, Pančeva, Sombora, Leskovca, Čačka, Niša, Raške, Rume, Požarevca, Subotice, Velike Plane, Bora, Užica, Gornjeg Milanovca i Pećinaca.

Svi ovi gradovi stekli su sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE) ili su u procesu sertifikacije. Ministarstvo podržava program sertifikacije jer olakšava i unapređuje rad lokalnih samouprava, koje su najbliže građanima.

U Srbiji je Program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem startovao 2008. godine kao jedinstvena inicijativa za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje lokalne samouprave pružaju privredi. Kvalitet programa su prepoznali i partneri u regionu s kojima je 2012. razvijen prvi zajednički regionalni standard povoljnog poslovnog okruženja (BFC SEE). Dosad su 54 lokalne samouprave iz Hrvatske, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i Srbije prošle proces sertifikacije i još 33 su u procesu.

Ministar Ružić je na okruglom stolu rekao da se unapređenjem poslovnog ambijenta privlači više investitora i obezbeđuje kvalitetniji život građana. Dodao je da su prolazeći kroz program Sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC) lokalne samouprave podigli rad svoje administracije na viši nivo i uveli najviše međunarodne standarde u ovoj oblasti.

-Ministarstvo želi da podrži upravo gradove i opštine koji rade na sebi i predstavljaju putokaz drugima. Zato smo prošle godine na konkursu za dodelu sredstava za razvoj infrastrukturnih projekata, koja su opredeljena u Budžetskom fondu za programe lokalnih samouprava, istakli BFC sertifikat kao dodatni plus na putu ka dobijanju ove vredne podrške - rekao je Ružić.

Ministarstvo svake godine, prema rečima Ružića, izdvaja sve više sredstva kroz Fond za lokal i prošle godine ona su iznosila 320 miliona dinara, ove 490, a već u budžetu za 2020. biće povećana na 520 miliona.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar