lokacija: Apatin
objavljeno: 07.02.2018.
Autor: Jelena

Okretanje Dunavu: Nemački brodovlasnik upošljava ljude iz Apatina

Društvo

Zahvaljujući entuzijazmu Borisa Mašića, predsednika Udruženja Nemaca ,,Adam Berenc“ u Apatinu, u našem gradu je ovih dana otvorena strana kompanija, Dunav Serv - Shipping Agency d.o.o. Apatin. U pitanju je firma brodovlasnika iz Nemačke, Hansa Orbana, a koja će u prvom krugu uposliti oko 30 ljudi iz opštine Apatin.

- Radi se o firmi Favorit Rajsen iz Nemačke, sa kojom imamo izuzetno lepu saradnju i sa kojom smo mi već dva puta organizovali dolazak podunavskih Švaba u Apatin. U neformalnom razgovoru sa vlasnikom te firme, gospodinom Orbanom, on me je pitao ima li u Apatinu kadrova koji bi mogli raditi za njega. S obzirom na to da radim u školi koja školuje upravo kadrove koji su njemu potrebni, nautičari, kuvari i konobari, došli smo na ideju da on otvori firmu sa sedištem u Apatinu, a koja bi za početak zapošljavala ljude iz naše opštine na njihovim rečnim kruzerima. Firma je, posle pola godine pregovora, formirana u Apatinu, na moje veliko zadovoljstvo, jer je to jedna od prvih stranih brodarskih kompanija koja je osnovana u Srbiji, rekao je Mašić za 025info i izrazio želju da Apatin u budućnosti ponovo postane ,,rečna sila'' kakva je nekad bio.
   

Mašić je mišljenja da su nemački investitori izuzetno odgovorni, da rade kvalitetno i po zakonu. Takođe naglašava da je velika verovatnoća da će dolaskom jednog nemačkog investitora u naš grad, za njim vrlo brzo doći i drugi.

- Moja očekivanja su zaista velika. Iskreno se nadam da je to dobra šansa za ovaj grad koji leži na Dunavu i koji ima sve predispozicije da to i iskoristi, ističe predsednik Udruženja Nemaca ,,Adam Berenc''.

Svi zainteresovani za posao na rečnom kruzeru mogu za informacije da se obrate Nacionalnoj službi za zapošljavanje, filijala Apatin, ili direktno Borisu Mašiću putem njegove facebook stranice.


Prema Mašićevim rečima, novoj nemačkoj kompaniji u Apatinu je u interesu da radnici koje zaposli i iduće godine dođu da rade kod njih. S tim u vezi, plan je da se zaposleni finansiraju tokom cele godine, uz plaćene poreze i doprinose, a što je izuzetno stimulativno, s obzirom na činjenicu da se radi samo u sezoni, od aprila do oktobra meseca.

Iz lokalne samouprave kažu da apsolutno podržavaju ovu inicijativu i otvaranje nemačke firme u Apatinu, da je to izuzetno važno za našu opštinu, jer se otvaraju mogućnosti za dalju saradnju. Takođe, dodaju da je prioritet da se ove godine rekonstruiše pristan koji je, nažalost, pod nanosima leda, uništen u januaru mesecu 2017. godine.


 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

„Bila sušna godina, konji nemaju šta da jedu“ – ovo je dočekalo ekipu  025info na ulazu u Prigrevicu...

U organizaciji Udruženja građana ,,Moj Apatin'', u fiskulturnoj sali Gimnazije ,,Nikola Tesla'' u Apatinu je organizovan ,,Dečiji bazar'',...

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javne pozive, u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja predviđenih...

Radnici Javno komunalnog preduzeća "Zelenilo" Sombor okončali su posao uklanjanja 49 stabala topole duž puta Gakovo-Rastina.  Reč je...

Povodom proslave grada Sombora, 17. februara, kada se obeležava 269 godina od sticanja statusa slobodnog kraljevskog grada, pripremnjen...

Opština Apatin i Opštinski kulturni centar danas su organizovali tradicionalno obeležavanje Dana državnosti Republike Srbije. Nakon...