Odžaci - opština koja brine o Romima

Opština Odžaci, prema poslednjem popisu stanovništva iz 2012. godine ima ukupno 30.154 stanovnika, a Roma je 1.035, odnosno čine 3,43%. Prema podacima Centra za socijalni rad, prošle godine je evidentirano ukupno  1.017 lica romske populacije, odnosno 723 romske porodice, koje su bile korisnici nekog vida socijalne zaštite.

Kako kaže direktorica Centra Gordana Lukić, uz zalaganje i temeljan rad zaposlenih, u dosadašnjem radu na ostvarivanju prava iz socijalne zaštite u komunikaciji sa romskim stanovništvom nije bilo problema: 
 
“Romska populacija je upoznata sa pravima koja može da ostvari iz oblasti socijalne zaštite i tokom postupka pokazuju spremnost za saradnju. Postignuta je uzajamna saradnja prilikom ostvarivanja prava, čime je dostignut krajnji cilj, a to je pomoć socijalno ugroženima i njihovo adekvatno zbrinjavanje, te pružanje drugih vidova usluga iz domena socijalne zaštite”.
 
Gradonačelnik - prijatelj Roma
 
Da je to zaista tako, dokazuje i nagrada, koju je predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković 9. aprila ove godine primilau Briselu. Povod je bila kampanja pod nazivom “Gradonačelnik – prijatelj Roma”. Osnovni cilj kampanje, koja je trajala od 6. do 17. marta, bio je da promoviše dijalog između opština i romske zajednice, kao i da se istaknu pozitivni primeri saradnje.
 
Odžaci, koji su na ovom takmičenju dobili najviše bodova, su jedna od prvih opština koja je usvojila Lokalni akcioni plan za Rome koji sadrži četiri prioritetne oblasti - obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje i zdravlje.

“Što se tiče plana, naši dugoročni ciljevi baziraće se na potpunom obuhvatu dece romske nacionalnosti u obrazovni sistem i obezbeđenje kontinuiteta u obrazovanju, povećanje zapošljivosti Roma i Romkinja i povećanje konkurentnosti na tržištu rada, unapređenju zdravstvenog stanja i uslova života Roma u opštini Odžaci”, rekla je Latinka Vasiljković.
 
 
Da svaki Rom ima dom
 
Jedan od projekata koji Opština Odžaci sprovodi u vezi sa poboljšanjem položaja Roma je i  “Podrška adekvatnom i održivom stanovanju Roma u opštini Odžaci -  Da svaki Rom ima dom“. Započet je 6. juna prošle godine, a realizuje ga Hausing Centar u saradnji sa Opštinom i Ministarstvom finansija. Finansiran je novcem iz Evropske unije, a kofinansiran iz budžeta Opštine. Ukupno je izdvojeno 1.050.000 evra.
 
Rešenje za Novo naselje u Bogojevu
 
Projektom je predviđena izgradnju 34 stambene jedinice u naseljenim mestima Bogojevo, Karavukovo, Bački Brestovac, Bački Gračac i Lalić, radi raseljavanja podstandardnog Novog naselja u Bogojevu.  Naime, ovde žive 34 romske porodice sa 106 stanovnika, od kojih je 34 maloletne dece. Studijom OEBS-a, naselje je okarakterisano kao nepodobno za život i preporučeno je njegovo raseljavanje
 
Radovi na na svim parcelama, u svih pet naselja su u toku i teku prema planiranoj dinamici, kaže za 025info Branislava Žarković, direktorka Hausing Centra. Dodaje da je do sada urađeno sledeće: sproveden formalni izbor korisnika od strane Komisije koju je formirala  predsednica opštine, sprovedene konsultacije sa korisnicima i pružena im podrška prilikom apliciranja na konkurs, sprovedene javne tribine sa susedima u naseljima gde će se stambeni objekti graditi, sprovedene tednerske procedure za izbor izvođača radova, potpisan ugovor sa izvođačem “Domtera”, izvršena prijava radova.  
 
“Trenutno su skoro svi objekti pokriveni i u toku su zanatski i instalaterski radovi unutar objekata. Rok za završetak radova je 31. juli ove godine. Nakon toga predstoje radovi na priključenju na infrastrukturu (struja, voda i pristupni put), pa zatim tehnički prijem, opremanje objekata i na samom kraju useljenje. U međuvremenu su pokrenute inicijative za obrazovanje odraslih korisnika i podršku zapošljavanju”, kaže Žarkovićeva. 
 
 
Deronjčani dobili novu infrastrukturu
 
Deo projekta je bila i izgradnja nedostajuće infrastrukture u naselju Čerga u Deronjama i to 515 m vodovoda, 210 m javne rasvete i 431,53 m pristupnog puta. Ovde su svi planirani radovi u potpunosti završeni - sprovedene su tenderske procedure, odabrani izvođači radova, potpisana tri ugovora sa preduzećima “Graditelj NS” i “Somborelektro”, potpisani ugovori sa nadzornim organima i sa Komisijom za tehnički prijem.
 
“Radovi su primljeni od strane Komisije za tehnički pregled i predate Opštini na upotrebu. Svečano puštanje u rad novoizgrađene infrastrukture bilo je 15. marta ove godine. Radove su svečano otvorili predsednica opštine Latinka Vasiljković i predstavnik EU Nikolas Bizel”, istakla je Branislava Žarković.

Foto: Epicentar Press / Natalija Salnikova, Housing Center, Radio Odžaci
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar