lokacija: Odžaci
objavljeno: 27.03.2019.

Odžaci među tri najuspešnije opštine u izdavanju građevinskih, upotrebnih i drugih dozvola

Društvo

Lokalne samouprave u prošloj godini obradile su gotovo 100.000 zahteva za gradnju od čega je 85% pozitivno rešeno. Najuspešniji gradovi u izdavanju građevinskih, upotrebnih i drugih dozvola su Čačak, Sremska Mitrovica i Sombor, a među opštinama prva tri mesta zauzimaju Odžaci, Sopot i Bačka Topola, pokazala je analiza NALED-ovog Saveza za imovinu i urbanizam na osnovu podataka iz sistema za podnošenje elektronskih prijava u APR.

Uspešnost je merena uzimajući u obzir broj rešenih i pozitivno rešenih predmeta. Podaci govore da većina uspeva da poštuje zakonske rokove i pozitivno odgovori na zahteve, ali ima i onih koji zaostaju za prosekom pa se tako na začelju liste nalaze gradovi Beograd, Novi Pazar i Niš i opštine Novi Beograd, Čukarica i Zemun sa visokim procentom odbačenih zahteva.
 
- NALED je kao učesnik u izradi Zakona o planiranju i izgradnji i softvera za elektronske građevinske dozvole, tokom prethodne dve godine  u saradnji s Ministarstvom građevinarstva organizovao obuke za 5.000 službenika. Кako bismo nastavili podršku, 28. marta organizovaćemo info dan za sve lokalne samouprave koje nailaze na probleme u sprovođenju objedinjene procedure i žele da uhvate korak s najboljima – kaže predsednik NALED-ovog Saveza za imovinu i urbanizam Gojko Vrcelj.
 
Кada se posmatra brzina izdavanja dozvola u 2018. najefikasnija je bila opština Novi Кneževac koja taj dokument izdaje u proseku za jedan radni dan, uz Čačak i Кikindu (tri dana). S druge strane, Beograd i Novi Sad izdvajaju se kao najsporiji među gradovima u izdavanju građevinskih dozvola sa prosečnih 27 odnosno 25 radnih dana, dok je opštini Bela Crkva potrebno skoro dvostruko više.
 
Ti podaci utiču i na slabiji rezultat i probijanje zakonskih rokova kada se posmatra republički prosek. Tako zakon propisuje rok od 25 dana za izdavanje lokacijskih uslova dok je prosek na nivou cele Srbije 28 dana. Za dobijanje građevinske dozvole rok je pet dana, ali je republički prosek osam dok je kod izdavanja upotrebne dozvole prosečno vreme sedam dana, a zakon propisuje pet.
 
Efikasnost procedure izdavanja građevinskih dozvola je jedna od 10 kategorija koje ocenjuje Doing business izveštaj Svetske banke, a uspešnost zemalja zavisi od uslova poslovanja u glavnim gradovima. Na listi za 2019. Srbija je pala u ovoj kategoriji sa 10. na 11. mesto u svetu i iako to i dalje predstavlja izuzetan rezultat postoji bojazan da bi moglo da dođe do većeg pada u narednom izveštaju zbog čega je potrebno podržati Beograd da unapredi svoje procese i procedure.
 
Izvor i foto: odzaci.rs
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Izgradnjom 50 parking mesta i rekonstrukcijom Ulice Miloša Oblića, cilj je da se problem parkinga reši kod marketa Idea i...

Upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2019/2020. godinu počeo je 1. aprila i trajaće do 31.maja 2019....

U Parku heroja, kod Županije, radnici Radne jedinice mehanizacija i održavanje “Zelenila”  postavili su klupu za dojilje. Klupa je postavljena u...

Dani dečjeg stvaralaštva u Apatinu, 23. po redu, ove godine održavaju se pod sloganom  Ljubav.   Dani su...

Rekonstrukcijom fasade i zamenom spoljne stolarije prošle nedelje su krenuli radovi na objektu stanice policije u Apatinu, za...

U organizaciji Fondacije Konrad Adenauer, danas je u Somboru održan simpozijum Nemačka nacionalna manjina i Evropa, na kojem je...