Održano predavanje na temu problematike zavisnosti i marginalnih grupa u apatinskim srednjim školama

U organizaciji Udruženja građana “ Za Apatin ” u našem gradu su održana predavanja na temu: ,,Senzibilizacija javnosti po pitanju problematike zavisnosti i marginalnih grupa''.

U Tehničkoj školi sa domom učenika za učenike III i IV razreda održan je preventivni program, a predavači su bili članovi udruženja “Restart” i rehabilitacionog centa “Duga” iz Novog Sada. Takođe, isti program je održan i u gimnaziji “Nikola Tesla” i Srednjoj građevinskoj i drvoprerađivačkoj stručnoj školi u Apatinu, za učenike IV razreda.

Nakon predavanja, u apatinskoj marini je usledila razmena iskustava, kao i dalji plan pomoći korisnicima. Ovom sastanku prisustvovali su članovi udruženja “Stijena” iz Zagreba, udruženja “Restart” i rehabilitacionog centra “Duga” iz Novog Sada, predstavnici Centra za socijalni rad iz Apatina, predstavnici verskih zajednica, doktori iz Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” iz Sombora, kao i Doma zdravlja iz Apatina i predstavnici nadležnih organa za narkotike.Projekat „Uključujemo se“ pokrenut je po prvi put u našem gradu, a koji za cilj ima da umreži sve institucije kao što su policija, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja sa raznim udruženjima koji mogu dati pomoć ljudima koji imaju problem sa nekom vrstom zavisnosti.

- Udruženje građana "Za Apatin" je prepoznalo potrebu za senzibilizacijom javnosti na temu bolesti i zavisnosti. Naša opština je podržala našu potrebu i tim povodom smo ovde na radnom sastaku. Reakcije učenika u srednjim školama Apatina su bile iznenađujuće dobre. Bili su vrlo pažljivi, pratili su naša predavanja, izjavila je Sanja Šijan ispred UG „Za Apatin“.Željka Jakopčević iz Udruženja građana „Stijena“ iz Zagreba izrazila je zadovoljstvo odazivom i prijemom u školama, kao i načinom na koji su učenici učestvovali u raspravi.

- Veoma mi je drago što mogu učestvovati u projektu „Uključujemo se“ jer je važno da svi javno progovorimo o zavisnosti. Iako to nije svakodnevna tema, često su naši bližnji pogođeni zavisnošću i sami se nose sa tim. Ovom prilikom bi poručila da nisu sami u tome, da želimo putem ove tribine stvoriti jednu mrežu institucija kojom bismo na stručan način pomogli zavisnicima i njihovim bližnjima.

Ispred Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović”, dr Karlo Kahrer, neuropsihijatar, pojasnio je sa kojim problemima se zavisnici sreću.

- Jedan deo mog rada se odnosi na rad sa zavisnicima. U Somboru imamo odeljenje za zavisnost, gde se obično započne neki vid lečenja. Jedan deo zavisnika je u apstinenciji, dok drugi deo bude na supstitucionoj terapiji, što predstavlja zamenu ilegalnih opijata sa legalnim opijatima, ta terapija je najbolja od svih loših rešenja. Ono što kod nas nije rešeno to je vid produženog lečenja, odnosno rehabilitacija, tako da vrlo često kada mi naše pacijente uvedemo u apstinenciju, brzo ih izgubimo, oni ne mogu da se snađu, pa se tako vrlo brzo vrate.Duško Bursać, psiholog Centra za socijalni rad, vidi ovaj radni sastanak kao priliku da se napravi jedan mreža ljudi koja bi mogla zavisnicima da ponudi sveobuhvatniju I kvalitetniju stručnu pomoć.

- Problem zavisnosti je veoma izražen ne samo u našoj opštini već u čitavoj zemlji. Centar za socijalni rad je do sada pokušavao na različite načine prvenstveno kroz savetodavni rad da motiviše zavisnike da se obrate za stručnu pomoć, ali čim se da stručna pomoć nalazi van opštine, a najbliža nam je u Somboru, naravno da je to povezano sa mnogim problemima. Mi smo sa naše strane do sada prezovili zavisnike do Sombora, ali mislim da se sada na neki način stvaraju preduslovi da ta pomoć bude na jednom višem i kvalitetnije nivou. Tako da je napore za ovaj događaj vidim u tom pravcu da se napravi jedna mreža ljudi, stručnjaka iz oblasti koji bi mogli zavisnicima da ponude sveobuhvatniju i kvalitetniju stručnu pomoć.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar