Održana otvarajuća konferencija za projekat Poboljšanje prekograničnog puta između Baje i Sombora

U Somboru je održana otvarajuća konferencija projekta „Poboljšanje prekograničnog puta između Baje i Sombora, II deo“. Projekat se finansira u okviru Interreg IPA CBC programa prekogranične saradnje Mađarska –Srbija za period 2014-2020. godina.


U Republici Srbiji vodeći partner na projektu je JP „Putevi Srbije“, grad Sombor je partner u projektu, a partner iz Republike Mađarske je NIF – Akcionarsko društvo za izgradnju infrastrukture Mađarske (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság).


Otvarajućoj konferenciji prisustvovali su predstavnici partnera u projektu, resornih Ministarstva Republike Srbije i Sekretarijata AP Vojvodine, grada Baja, te predstavnici drugih relevantnih institucija.
 

Konferenciju je otvorila i prisutnima se obratila gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.
- Cilj projekta je poboljšanje, revitalizacija i proširenje puta između Sombora i Baje, odnosno Bačkog Brega. Projekat se planira od septembra 2016. godine i sada se na našoj strani pristupa ralizaciji. Ono što je bitno i govori o značaju projekta za dve zemlje, jeste da je ovaj projekat dobio najviše sredstava u celom pozivu, odnosno dobio je 2,65 miliona evra što predstavlja 60 odsto sredstva u drugoj- pozivnoj osi. Put je dužine oko 14,2 km, a u dužini od dva kilometra put će se pojačati u gradskom jezgru, a preostali deo do Bezdana, kazala je gradonačelnica.


Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern je istakao da je od izuzetnog značaja što se ralizacijom ovog projekta omogućava i da se granični prelaz Bački Breg revitalizuje i prenameni u prelaz za teretni saobraćaj.


- To je za regiju Zapadnobačkog upravnog okruga od izuzetnog značaja, jer se danas teretni saobraćaj odvija preko Kelebije, odnosno Segedina ili preko Hrvatske što je znatno duži put od ovog što će biti prema Baji, obratio se prisutnima Kern.


O projektu su govorili i prof. dr Saša Bošnjak, koordinator projekta, te predstavnici JP „Putevi Srbije“ i NIF-a.


Ukupna vrednost projekta je 3,12 miliona evra i to 85 (2,65 miliona evra) odsto sredstva Evropske unije i sa 15 odsto učestvuju partneri u projektu. Početak radova na putu, odnosno realizacija projekta „SO-Baja 2“ očekuje se na jesen.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar