Održan međunarodni naučno-stručni skup EKOLOŠKA ISTINA u Banji Junaković
30.11.-0001.

Apatin 16.06.2010 - U Banji Junaković održan je  XVIII Međunarodni naučno-stručni skup „Ekološka istina“, ove godine prvi put van istočne Srbije. Skup Eco-Ist ima za cilj da okupi stručnjake iz oblasti ekologije, zaštite sredine i javnog zdravlja kao i one iz srodnih oblasti. Ovakav Naučno-istraživački skup se u proteklom periodu uglavnom održavao u gradovima istočne Srbije, u okviru obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine.

Na skupu su  predstavljani i radovi koji su direktno tretirali teme iz našeg područja. To su bili sledeći radovi:  Prezentacija projekta na suzbijanju ambrozije grupe autora Stevana Zorića, Liljane Sokolova Đokić, Smiljane Dragin i S.Zorića - “AMBROZIJA –EKOLOŠKI PROBLEM DANAŠNJICE”.

Stručni rad: “RUKOVODEĆI PRINCIPI RAZVOJA UNUTRAŠNJE PLOVIDBE I ŽAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U BASENU REKE DUNAV“ Ivane Kunc- Tomić, predastavnika Srbije u Dunavskoj komisiji sa sedištem u Budimpešti. Rad je prikaz vrlo važnog evropskog dokumenta koji je ušao u Evropsku Strategiju za Dunavski region (EUSDR,) koja će biti usvojena do juna 2011.godine pod Evropskim predsedavanjem Mađarske. Istaknute su stručne činjenice kojima se stiče jasan uvid da se o podunavskoj opštini Apatin, kao i drugim lokalnim zajednicama na Dunavu u Srbiji, razmišlja na nadnacionalnom nivou. I prezentacija “STRATEGIJA ODRŽIVOG RAZVOJA OPŠTINE APATIN 2009-2019 SA ASPEKTA OČUVANJA I UNAPREĐENJA ŽIVOTNE SREDINE” Snežane Milešević, koordinatora LER opštine Apatin. Prikazan je koncept održivog razvoja opštine Apatin sa aspekta očuvanja i unapređenja životne sredine, čiji je strateški cilj da u budućnosti ima konkurentan i jedinstven položaj u regionu stalnim ulaganjem u socijalnu i fizičku infrastrukturu, podrškom inovacijama i programima očuvanja životne sredine. Opština već sada svoj razvoj bazira na razviju infrastrukture institucija uz jaku međuopstinsku i međuregionalnu koopraciju. Namera je da se inovacijama na svakom polju stvaraju uslovi za kreiranje preduzetničkog duha koji će omogućiti rast životnog standarda stanovništva i puno društveno i ekonomsko uključivanje svih građana u život Opštine. U okviru prikaza Prvog razvojnog prioriteta- Razvoj i unapređenje društvenih delatnosti, predstavljen je u kratkim crtama integralan projekat „Srce panonije“. Projekat obuhvata formirane projektne ideje za razvoj civilnog sektora koje za cilj imaju stvaranje edukativno-turističke i sportsko-rekreativno-radnoterapijske destinacije na prostoru gornjeg podunavlja.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar