Odluke Štaba za vanredne situacije u Odžacima

Na današnjoj hitnoj sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije razmatrana je Odluka o uvođenju vanrednog stanja u Republici Srbije i u skladu sa ovlašćenjima u vanrednim situacijama doneto je nekoliko odluka.

Kako stoji u saopštenju koji je potpisao komandant Štaba Goran Nikolić poslodavcima se nalaže da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće. Ukoliko rad od kuće nije moguć, proces rada treba organizovati tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze (korišćenje zaštitnih maski, ograničen broj ljudi u prostoriji) u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije.

Prestaju sa radom Sportski centar, Turistička organizacija Opštine Odžaci i Narodna biblioteka Branko Radičević Odžaci sa muzejskom jedinicom. Prestaju sa radom sve osnovne, srednje škole i Predškolska ustanova Poletarac Odžaci u skladu sa Odlukom o uvođenju vanrednog stanja.

Zabranjuje se rad i okupljanje svih udruženja građana, sportskih udruženja, sportskih klubova i svih teretana.

Svi ugostiteljski objekti (restorani, kafići, barovi, pekare i ostali ugostiteljski objekti kao i objekti maloprodaje) radiće skraćenim radnim vremenom od 8 do 20 časova, a nakon toga dozvoljena je samo dostava hrane. Kioscima brze hrane dozvoljena je samo dostava hrane. U ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena u zatvorenim prostorijama dozvoljeno je prisustvo najviše do deset osoba u objektima uslužnog prostora do 50m2, do 25 osoba u objektima uslužnog prostora do 200 m2, do 50 osoba u objektima uslužnog prostora preko 200 m2.

Komunalna preduzeća na teritoriji Opštine Odžaci obavljaju poslove vodosnabdevanja, čistoće, zelenila i pogrebne službe, a direktorima se nalaže da obezbede maske, rukavice i dezinfekciona sredstva za zaposlene. Nalaže se direktorima da zaposlenima na administrativnim poslovima obezbede minimum procesa rada.

Pijace na teritoriji Opštine Odžaci prestaju sa radom.

Taksi prevoznici na teritoriji opštine su u obavezi da prilikom obavljanja delatnosti nose maske i rukavice i koriste dezinfekciona sredstva.

Kada je u pitanju Opštinska uprava: Opštinski štab za vanredne situacije radiće 24 časa, Odeljenje za inspekcijske poslove radiće 24 časa, Kol centar Opštinske uprave opštine Odžaci radiće 24 časova (broj kol centra 025/5743-169 i 025/5742-239). Ostala odeljenja i službe radiće po potrebi i sa minimalnim brojem zaposlenih, sa najmanjim minimumom procesa rada.

Sekretarima mesnih zajednica nalaže se da organizuju kol centar za pomoć i informisanje starih i ugroženih lica, dežurstava i ostale aktivnosti prema uputstvu.

Direktoru Centra za socijalni rad Odžaci nalaže se da uredi način prijema stranaka, tako da istovremeno u prostorijama za prijem i rad sa strankama bude prisutno do dve osobe po prostoriji.

Direktorima privrednih društava nalaže se da odrede obsobe za komunikaciju sa Opštinskim štabom za vanredne situacije i o tome dostave pismeno obaveštenje Štabu.

Prijavljivanje volontera moguće je danas od 17 časova pozivom na broj Kol centra.

Sahranjivanje građana će se vršiti u krugu najbliže rodbine. Opela i izjavljivanje saučešća su dozvoljena samo na otvorenom prostoru odnosno ispred kapele u što krećem vremenskom periodu bez fizičkog kontakta. Na ulasku u kapelu potrebno je obavezno obezbediti sredstva za dezinfekciju ruku.

Zabranjuju se sve proslave (svadbe, rođendani, krštenja i slično) sa više od 50 osoba u objektima uslužnog prostora preko 200 m2.

Naređuje se svim direktorima prevoznika koji saobraćaju na teritoriji Opštine Odžaci u vanlinijskoj ili drugoj vrsti kolektivnog prevoza da izvrše dezinfekciju sredstava za prevoz putnika na dnevnom nivou, zaposlenima obezbede zaštitne maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju. 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar