Od septembra u školi u Ruskom Кrsturu, nastava i na srpskom jeziku

U okviru obeležavanja Dana maternjeg jezika, juče je u školi „Petro Кuzmjak“, u Ruskom Кrsturu, održan sastanak kojem su prisustvovali predsednik opštine Кula, Damjan Miljanić, prosvetni inspektor Zoran Rakić, direktorka škole Helena Pašo Pavlović, predsednik Nacionalnog saveta Rusina (NSR) Borislav Sakač, predsednik Izvršnog odbora NSR Željko Кovač i predsednica Odbora za obrazovanje NSR Melanija Rimar.

Iako je povodom ovog dana, prvobitno bila planirana priredba koju su učenici pripremili, zbog vanrednog raspusta, priredba je odložena za sledeću nedelju.
 
Prema rečima Miljanića, primer škole u Ruskom Кrsturu je jedan od najboljih primera, ne samo u kulskoj opštini, već i u celoj zemlji. To je potvrda dobre prakse, koja prezentuje i samu državu Srbiju, kao zemlju u koju su svi dobrodošli i mogu da ostvare sva svoja prava, što nije slučaj u mnogim drugim zemljama, čak i mnogo razvijenijim od naše.
 
Ova praksa koja je ovde u Кrsturskoj gimnaziji, nije usamljen slučaj. Postoje naravno škole i na mađarskom i na nekim drugim jezicima, ali koncept koji ovde postoji je jedna zaokružena celina. U razgovoru sa predstavnicima škole i Nacionalnog saveta, dogovorili smo se na neke nove korake i da to bude jedan brend, ne samo Rusina kao nacionalne zajednice i naroda, nego i naše opštine i države.
Ono što je od najvećeg značaja današnjeg sastanka je svakako dogovor o formiranju odeljenja, gde će se nastava održavati i na srpskom jeziku. Plan bi trebao biti realizovan već od sledeće školske godine, znači u septembru sa prvim upisom.
 
Verujem da će u sledećoj školskoj godini, u osnovnoj školi, biti moguće školovanje i na srpskom jeziku. To će upotpuniti ovu školu i izaći će se u susret građanima Кrstura, koji žele da školuju svoju decu na srpskom jeziku“, rekao je predsednik opštine Кula.
 
Direktorka škole, izrazila je zahvalnost lokalnoj samoupravi na izuzetnoj saradnji i podršci. Pored dogovora o formiranju dvojezične nastave, ona ističe i projekte koji su završeni, ali i one koji tek treba da budu sprovedeni. Među najvažnijima su projekat popravke krova i projekat za učionicu praktične nastave za smer turistički i hotelijerski tehničar.

Izvor i foto: kula.rs
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar