Obuka za razvoj elektronskog učenja nastavnog kadra u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Kuli

Projekat Ekonomsko-trgovinska škola IST Development odobrila je fondacija Tempus koja se finansira iz sredstava Evropske unije u maju ove godine u okviru K1 projekta Erasmus+ programa. Projekat kulske ekonomske škole podrazumeva odlazak šest nastavnika na obuku u partnersku ustanovu Inercia Digital u Španiju. Prva grupa od tri nastavnika već je boravila u Španiji gde je pohađala obuku Virtual Campus.

Ovoj obuci je prisustvovala profesorka Jasmina Đurković, koja je ovim povodom izjavila da je grupa nastavnika Ekonomsko-trgovinske škole u Kuli početkom ove godine radila je na izradi projekta u okviru Erasmus+ projekta koje finansira Tempus organizacija odnosno fondacija u okviru EU. Projekat je vezan za razvoj elektronskog učenja u školi. Projekat je sadržao dve obuke, prva obuka je obavljena u oktobru mesecu ove godine u jednom malom španskom gradiću El Rompido u Andaluziji. Obuka je trajala sedam dana, u okviru obuke upoznali smo se sa Moodle platformom. To je platforma za učenje i sa alatima za učenje. Zatim imali smo jedan dan primer dobre prakse, obišli smo jedan obrazovni kompleks u Elvi, to je grad u blizini El Rompida. U okviru tog obrazovanog kompleksa funkcioniše predškolska, osnovna i srednja škola. Oni svi koriste Moodle platformu ne samo za kreiranje nastave i za učenje, ne samo za nastavnike već i učenike, roditelje i celokupna administracija koja se vodi pomoću ove platforme. Zatim smo obišli Univerzitet u Elvi koji takođe koristi za potrebe nastavnika odnosno profesora fakulteta, studente i administraciju platformu Moodle. Na ovom seminaru, odnosno obuci bili smo sa učesnicima iz Danske i Italije.
Uz sticanje novih znanja, boravak prve grupe nastavnika Ekonomsko-trgovinske škole u Španiji imao je i kulturnu komponentu o kojoj nam je nešto rekla Livija Juhas, profesorka. „Pored same obuke postojao je i element kulturne razmene, bili smo zajedno u grupi sa nastavnicima iz Danske i Italije i uspeli smo na jedan prigodan način da predstavimo našu školu, našu opštinu Kulu, Zapadnobački region. Odneli smo i prigodne pamflete i materijale, takođe je uspostavljena i lepa saradnja sa Dancima, postoji velika mogućnost realizacije daljih mini projekata.“
Kako će znanost stečena tokom boravka Španiji biti primenjena kod nas objasnila nam je Mirjane Bojanić, stručnog saradnika u školi „Još tri koleginice početkom decembra idu na obuku u Elvu gde će steći znanja vezano za multimedijalno publikovanje i posle toga negde od januara planiramo da kolege iz naše škole koje su zainteresovane obučimo znanjima koja smo mi stekli na seminaru. Direktorka je već kontaktirala direktore srednjih i osnovnih škola gde ćemo svakako do juna meseca, do kada traje proces disiminacije znanja, podeliti sa zainteresoanim kolegama osnovnih i srednjih škola na teritoriji opštne Kula.“
Druga grupa od tri nastavnika Ekonomsko-trgovinske škole u Kuli u Španiju putuje i tamo ostaju do 9.decembra.
 
Izvor: 025.rs
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar