Obuka gerontodomaćica u Centru za socijalni rad u Apatinu

Centar za socijalni rad iz Apatina, kako je najavila direktorka Nikolina Sučević,  obučiće šest kandidatkinja sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje za posao gerontodomaćice i negovateljice.

-Sa Nacionalne službe za zapošljavanje upućene su nam kandidatkinja koje će proći obuku u trajanju od mesec i po dana. Tako će steći kvalifikacije, odnosno, zvanje gerontodomaćice. Sa licencom, odnosno, potvrdom koju dobiju da su uspešno završile akreditovani program obuke moći će da se zaposle kod pružaoca usluga socijalne zaštite - rekla je Sučević.

Teorijski deo obuke će se sprovoditi u prostorijama Centra za socijalni rad i trajaće oko dvadeset sati. Praktični deo će se sprovoditi u Centru, ali i na terenu, odnosno, u domaćinstvima u kojima se pružaju usluge pomoći u kući.

-I pri našoj službi postoji potreba za zapošljavanje gerontodomaćica jer postoji tendencija porasta broja korisnika kojima je neophodna ova usluga. Do kraja godine nećemo menjati broj zaposlenih gerontodomaćica, a sledeće godine sve će zavisiće od toga kakvu javnu nabavku bude raspisivala lokalna samouprava. Postoji potreba u ustanovama za smeštaj korisnika jer je ovo deficitarno zanimanje – navela je Sučević.

U toku oktobra u Centru startuje novi ciklus obuka za potencijalne hranitelje.

-Na teritoriji naše opštine ukazala se potreba za obučavanjem novih hraniteljskih porodica koje bi mogle da prihvate decu na porodični smeštaj. Planirano je da početkom oktobra krene novi ciklus pa ćemo pozvati zainteresovane građane. Putem prezentacija i medijske kampanje informisaćemo ih o tome ko su hranitelji, ko mogu da budu hranitelji i šta su obaveze kao i koji su benefiti dece – objasnila je Sučević.

Centar sprovodi i aktivnosti koje se tiču zaposlenih te je, kako kaže Sučević, u planu da u toku oktobra startuju edukacije koja se tiče alternativnih staranja i brige o deci koja će biti namenjena zaposlenima u sistemu socijalne zaštite na teritoriji Vojvodine.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar