Obeležena 75. godišnjica Batinske bitke

Polaganjem venaca na Spomenik Batinske bitke na obali Dunava u Bezdanu i prigodnim programom obeležena je 75. godišnjica jedne od najvećih bitaka u Drugom svetskom ratu koje su se odigrale na tlu Jugoslavije. U ime Grada Sombora prisutne je pozdravila gradonačelnica Dušanka Golubović ukazavši na značaj Batinske bitke, posebno istakavši doprinos mladih ljudi.

-Pitanje mladih je uvek aktuelno pitanje, pitanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Svakako od posebnog značaja jeste doprinos koji su mladi, štaviše deca, dali u jednom ovakvom događaju. Kada smo 2017. godine obnovili i otvorili ovo zdanje Spomen kompleksa muzeja Batinske bitke, tada smo imali priliku da u ovoj izložbi i postavci vidimo i imena brojnih mladih ljudi. Moj najjači utisak bila je jedna mlada heroina koja je dala svoj veliki doprinos o kome ćemo u ovoj izložbi, kao i o doprinosu svih mladih imati priliku i danas da čujemo. Otuda danas za sve ove mlade koji su svoj život i svoje zdravlje žrtvovali pre 75 godina u ovoj bici odajemo posebnu počast i priznanje - rekla je Golubović.

Prisutnim sa obratio i drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije Aleksej Cibulin naglasivši da će ruski narod uvek biti zahvalan na srpskom doprinosu u zajedničkoj pobedi i da će se uvek pamtiti velika žrtva Srba u drugom svetskom ratu. Zamenik predsednika SUBNOR-a  Srbije general-major u penziji Vidosav Kovačević čestitao je jubilej 75 godina oslobođenja Srbije od fašizma.

Ovom prilikom otvorena je i izložba Mladost Vojvodine u Batinskoj bitki Gradskog muzeja Sombor koja u fokus stavlja mlade borce koji su bili učesnici ove velike bitke.


 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar