Obeležen Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti
Povodom Svetskog dana  borbe protiv šećerne bolesti Društvo za borbu protiv šećerne bolesti grada Sombora učestvuje na svečanosti u Novom Sadu po pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravlje.
 
Ove godine ovaj dan se obeležava pod sloganom ”Žene i dijabetes - naše pravo na zdravu budućnost”, sa ciljem da se svaka žena podstakne na zdrave stilove života, pravilnu ishranu i rekreaciju jer se time smanuje mogućnost oboljevanja od šećerne bolesti. 
 
Statistički svako 7. novororođenče je rodila majka koja je u trudnoći imala povišeni nivo šećera i koja je kandidat da u sledećih 5-10 godina oboli od šećerne bolesti tipa 2. Zato je usvajanje zdravog načina života ulog za budućnost sledećim generacijama.
 
U registru za dijabetes Zapadnobačkog okruga prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Sombor u 2017. godini je zabeleženo 11 mladih dijabetičara od 0-29 godina, dok je od dijabetesa tipa 2 obolelo 609 odraslih  osoba. Zbog toga je pored primarne prevencije dijabeta (zdravi stilovi života) potrebno i preventivno delovati da ne bi došlo do komlikacija do koje ova bolest dovodi (poremećaji cirkulacije, poremećaj vida i drugo).     

Od septembra Društvo za borbu protiv sećerne bolesti grada Sombora deli zajedničke prostorije u Centru Zdravka (Staparski put C-11) sa Društvom za borbu protiv raka. Veliku podršku za ovaj napredak dobili su od grada Sombor.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar