Obeležen Dan oslobođenja grada Sombora u Drugom svetskom ratu
Grad Sombor proslavlja danas Dan oslobođenja, u znak sećanja na 21. oktobar 1944. godine kada se Sombor izborio za svoju slobodu u Drugom svetskom ratu. To je podvižnički dan naših sugrađana i drugih pripadnika naše tadašnje države i jedinica sovjetske Crvene armije kojima su se priduržile i jedinice bugarske armije. Na ovaj dan sećamo se svih žrtava kojima je plaćena stečena sloboda, ali i podsećamo na stalnu potrebu privrednog i ekonomskog razvitka, kulture i obrazovanja u slobodi.
 
Tim povodom, predstavnici Grada Sombora na čelu sa predsednikom Skupštine Grada Zoranom Rusom i gradonačelnikom Antoniom Ratkovićem, predstavinici Ambasade Ruske Federacije Denis Kruglov i pukovnik Vladimir Bikov, predstavnici Ambasade Republike Bugarske Anton Milanov i kapetan Martin Dimitrov, kao i predstavnici GO SUBNOR-a, GO Srpske napredne stranke, Asocijacije žena Sombor i Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva položili su danas vence na Spomenik partizanskim borcima, Spomenik borcima Crvene armije, Spomenik bugarskim žrtvama i Spomenik žrtvama fašističkog terora.
 
U Velikoj skupštinskoj sali tradicionalno je održana Svečana akademija, na kojoj je gradonačelnik Antonio Ratković uručio zahvalnice za aktivan doprinos očuvanju uspomene na žrtve Drugog svetskog rata i oslobođenje Sombora 21. oktobra 1944. godine Vukašinu Elezu članu Predsedništva i sekretaru GO SUBNOR Srbije Sombor Iliji Radičaninu, članu SUBNOR Srbije Sombor i blagajniku Mesnog udruženja Kljajićevo i Ivanu Jerkoviću, članu SUBNOR Srbije Sombor, Mesno udruženje Gornja varoš.
 
Gradonačelnik je ovom prilikom istakao da ovaj dan mora da se obeležava i da sećanje mora da se prenosi budućim generacijama kako se sve strahote Drugog svetskog rata ne bi zaboravile, da se zlo ne bi ponovilo.
 
„21. oktobra 1944. godine Sombor je izvojevao istorijski, civilizacijski podvig, pobedio je fašizam i osvojio slobodu. Sloboda je utkana u našu tradiciju, u našu kulturu, u našu prošlost, sadašnjost i budućnost, u naše biće. Ja sam danas ponosan što sam zajedno sa našim osvedočenim prijateljima bio u prilici da se poklonim i odam počast onima koji su se borili za naša slobodna jutra i koji su za našu budućnost, dali u zalog svoju budućnost. Mi to ne smemo da zaboravimo“ rekao je Ratković.
 
Najviše gradsko priznanje, Oktobarska nagrada, posthumno je dodeljena primarijusu doktoru Zoranu Parčetiću.
 
Pokojni prim. dr Zoran Parčetić rođen je 27.08.1963. godine u Somboru, gde je završio Srednju medicinsku školu „Dr Ružica Rip“, a studije opšte medicine na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu 1990. Godine, gde je stekao zvanje doktora medicine. Iste godine zaposlio se u Medicinskom centru „Dr Radivoj Simonović“ Sombor. Radio je u službi Hitne medicinske pomoći, nakon čega je upisao specijalističke studije opšte hirurgije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Zvanje specijaliste opšte hirurgije je stekao 1997. godine, nakon čega je raspoređen na poslove lekara specijaliste opšte hirurgije u Opštoj bolnici u Somboru. Ministarstvo zdravlja mu je dodelilo zvanje primarijusa 2004. godine, a iste godine završava i jednogodišnju specijalizaciju iz onkologije.
 
Od 1997. do 2012. godine predavao je kao profesor u srednjoj medicinskoj školi „Dr Ružica Rip“ Sombor, a u periodu od 2012. do 2014. godine obavljao je dužnost zamenika direktora Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor.
 
Pokojni prim. dr Zoran Parčetić 2016. godine izabran je za predsednika Skupštine Grada Sombora i tu funkciju je obavljao do kraja života.
 
Tokom svog životnog i radnog veka bio je veliki humanista. Volonterski je bio angažovan u somborskoj organizaciji Crvenog krsta od 1997. godine. Član upravnog odbora Crvenog krsta postao je 2002. godine , a od 2010. godine bio je na dužnosti predsednika Skupštine Crvenog krsta u Somboru. Bio je veoma posvećen radu sa mladima i socijalno ugroženim licima, ali i na promociji zdravih stilova života.
 
Njegov društveni angažman bio je fokusiran i na dugogodišnjei veoma uspešan rad u Društvu odgajivača sitnih životinja „Sombor 1871“. Kao istinski ljubitelj životinja izabran je za predsednika Skupštine društva, kao i za direktora Međunarodnog sajma peradara, najveće manifestacije ove vrste na Balkanu.
 
Svesrdnim angažovanjem na brojnim projektima i manifestacijama UG „Bunjevačko kolo“ Sombor, negovao je tradiciju i kulturu svog porekla, pomažući na afirmaciji bunjevačke nacionalne zajednice na teritoriji celog Zapadnobačkog okruga.
 
Kao čovek neumorne energije, od najranijeg dečačkog doba bio je posvećen sportu, pre svega fudbalu. U sklopu aktivnosti fudbalskog kluba „Radnički“ brinuo je o najmlađima, a njegova istinska i snažna briga o deci ogledala se i u saradnji sa privrednicima Grada Sombora i tako započeo sistemsku obnovu i izgradnju dečijih igrališta.
 
U profesionalnom angažmanu bio je veoma otvoren za učenje i nova saznanja, tako da je pratio savremene tokove i primenjivao inovativne metode lečenja u oblasti hirurgije.
 
Svojim radom i delovanjem, pokojni primarijus doktor Zoran Parčetić je dao nemerljiv doprinos razvoju i položaju Grada Sombora, a posthumna dodela Oktobarske nagrade, jedan je od načina da mu se Grad Sombor oduži.
 
Gradonačelnik Grada Sombora Antonijo Ratković Oktobarsku nagradu Grada Sombora uručio je gospođi Nadeždi Parčetić, majci pokojnog primarijusa doktora Zorana Parčetića. Novčani deo nagrade Nadežda Parčetić dodelila je Odeljenju hirurgije Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“.
 
Na Svečanoj akademiji učenici Muzičke škole „Petar Konjović“ u Somboru, izveli su muzički program u slavu herojskih dana, a koji sadrži ruske, bugarske i srpske narodne pesame.

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar