Obeležen Dan opštine Kula 16. novembar (Đurđic)
Povodom Dana opštine Kula danas je održana svečana sednica Skupštine opštine Kula, na kojoj su se obratili predsednik Skupštine opštine Kula Velibor Milojičić i predsednik opštine Kula Perica Videkanjić. Pored predstavnika opštine Kula, svečanoj sednici su prisustvovali predstavnici republičke i pokrajinske vlasti, zapadno-bačkog okruga, susednih opština, brojni preduzetnici, kao i gosti iz Bara i Kaloče i sveštenstvo. Na svečanoj sednici je prikazana video prezentacija o opštini Kula, kao i o aktivnostima lokalne samouprave.
 
-Kao što se u istoriji godine broje pre i posle Hrista, tako se i godine u ovim našim krajevima broje pre i posle 16. novembra 1918. godine, ovim rečima je sinoć u prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra počelo obeležavanje Dana opštine Kula. Nakon uvodnog dela usledio je prigodan program, u okviru kojeg je najpre nastupio jedan od najboljih recitatora u Srbiji Slobodan Nogavica. On je kazivao poemu „Vojvodina“ od Miroslava Antića, a potom je Škola za osnovno muzičko obrazovanje Kula – kamerni sastav, koji čine nastavnici izvela kompozicije Isidora Bajića: „Uspavanka sinu Vladimiru“ i Srpkinja“, dok je hor devojaka KUD „Durmitor“ izveo pesmu posvećenu Kuli, koju je napisao Vojislav Vulanović.

 
Takođe, u okviru programa nastupila su kulturno-umetnička društva KUD „Durmitor“ KUD „Ivan Senjuk“, MKC „Nepker“ Dom kulture Sivac, Dom kulture Ruski Krstur, KUD Srbija, kao i zdravičar Boško Miljanić i društvo guslara „Marko Miljanov“, koja doprinose multikulturalnosti ove sredine.
 
Skupština opštine Kula je pre dve godine donela Odluku da svečano obeležava ovaj dan kao Dan oslobođenja Kule od austrougarske vojske 1918. godine.

 

Posle četiri godine ratovanja, pobednička Srpska vojska oslobodila je i ove naše krajeve. Srpski dobrovoljac, Kuljanin Đura Bogojevac, na čelu svog voda u sastavu čete poručnika Radovana Matejića, došao je u svoj rodni grad kao oslobodilac. 16. novembra 1918. Taj datum uzet je kao Dan opštine Kula. Dve nedelje kasnije u Novom Sadu,25.novembra 1918., na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, izglasano je prisajedinjenje Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji kao vekovna težnja vojvođanskih Srba da žive u slobodi. 

Izvor: Kula.rs


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar