Obeležen Dan opštine Apatin i 75 godina od oslobođenja

Dan opštine Apatin proslavlja se u znak sećanja na dan kada su, 1944. godine, partizanske jedinice 51. divizije narodnooslobodilačke vojske zajedno sa jedinicama slavne Crvene armije, proterale fašističkog okupatora i oslobodile grad i opštinu.

Nakon radne sednice, odbornici Skupštine opštine Apatin prisustvovali su polaganju venaca na spomen obeležja palim borcima u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

Potom je obeležavanje 75. godina od oslobođenja apatinske opštine nastavljeno svečanom sednicom u velikoj sali Kulturnog centra.

Svečana sednica počela je intoniranjem himne Republike Srbije, nakon čega se pozdravnom rečju predsednica SO Apatin Nika Petrović obratila prisutnima.

-Sloboda koju smo ostvarili, zahvaljujući svim žrtvama kojima danas odajemo počast, najveća je nagrada koju smo dobili od naših predaka i dužnost nam je da tu slobodu sačuvamo za buduća pokoljenja. Sloboda nije samo naše pravo, već i naš zadatak i zato je neophodno da sve današnje, kao i buduće generacije, ne zaborave slavne borce, znane i neznane junake, i da neguju uspomenu na njih – rekla je Petrović.

Na sednici su dodeljene Oktobarske nagrade i kulturno-umetnički program u kom su se publici predstavili KUD Carza i profesor Stefan Rakić iz Muzičke škole Stevan Hristić.

Nagradu 24. oktobar za 2019. godinu dobilo je preduzeće Marigold za izuzetna dostignuća u oblasti privrede, proslavljeni apatinski bokser Đorđe Gajčin za najbolje postignute rezultate u oblasti sporta, Dimitrije Mirko Ćelić, posthumno, za izuzetna dostignuća u oblasti kulture i obrazovanja, te preduzeće Local delivery za najveći doprinos u oblasti humanitarnog i socijalnog rada.

-Dan oslobođenja Apatina u Drugom svetskom ratu dan je i kada nagrađujemo naše sadašnje heroje, pojednice i organizacije koji su postigli izuzetna dostignuća u svojim oblastima. Ispred lokalne samouprave upućujem iskrene čestitke ovogodišnjim dobitnicima Oktobarske nagrade, najvišeg priznanja Opštine Apatin - istakla je predsednica SO Apatin.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar