Obeležavanje 76 godina od početka Batinske bitke

Jedanaesti novembar, sem što je značajan datum za svetsku istoriju, jer je 1918. potpisano primirje u Parizu, u Prvom svetskom ratu, značajan je i za srpsku istoriju, zato što je tog datuma 1944. počela najveća bitka Drugog svetskog rata na našim prostorima, Batinska bitka.

Obeležavanju Batinske bitke i ove godine su prisustvovali potomci boraca Drugog svetskog rata, predstavnici SUBNOR-a, Prvi centar za obuku Vojske Srbije Sombor, zvaničnici grada Sombora, kao i delegati ruske ambasade u Srbiji. Vence su zajedno položili predstavnici opštine Sombor, Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika i Zoran Rus, predsednik Skupštine grada Sombora, zatim prvi sekretar ruske ambasade Igor Kiselev, savetnik ambasade Oleg Stupin, predstavnik SUBNOR-a Petar Grabež, pripadnici Prvog centra za obuku Vojske Srbije i ostale prisutne delegacije.

Na obali Dunava, zajedno su se borile srpske i ruske snage protiv nacističke vojske i uspešno, nakon 18 dana, započele proterivanje okupatora sa prostora današnje Baranje i Vojvodine. Uspešan završetak te bitke značio je otvaranje puta za dalje napredovanje prema Budimpešti i Beču sve do konačne pobede 9. maja. Pre Batinske bitke, borci Crvene armije bili su prekaljeni i u toj vrsti vojnih operacija, dok je iskustvo boraca 51. vojvođanske divizije bilo je neuporedivo manje. Ali ne i hrabrost, odlučnost i požrtvovanje. Njihov doprinos u tom završnom koraku ka velikoj pobedi i konačnoj slobodi bio je ogroman. Batinska bitka, koja je pre tačno 76 godina, počela ovde, na levoj obali Dunava, bila je jedna od najvećih i najtežih operacija na našim prostorima u pretposlednjoj ratnoj godini. Na desnoj obali ove velike reke bile su snage koje su nepune četiri godine ranije okupirale našu zemlju. Na levoj, jedinice jugoslovenske Narodnooslobodilačke vojske i slavne sovjetske Crvene armije, zauvek združeni borci sovjetskog 75. streljačkog korpusa i 51. vojvođanske divizije, kojima su se, u nastavku operacije koja je potrajala sve do 29. novembra 1944. i konačnog oslobođenja cele Baranje, priključili i novi ešeloni sovjetske 57. armije i 3. ukrajinskog fronta. Za nešto više od dve nedelje, koliko je Batinska bitka trajala, u taj nebeski stroj besmrtnika upisano je 2175 imena – 788 jugoslovenskih i 1387 sovjetskih boraca.

Svi prisutni imali su priliku da pogledaju izložbu u Muzeju, gde su postavljeni lični predmeti Sretena Savića Kolje, komandanta 51. divizije, koje je somborskom muzeju poklonio unuk komandanta.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar
APATIN WEATHER
Foto nedelje
Foto nedelje
VESTI.RS