Novosadska promocija knjige o Odžacima

Promocija knjige pod nazivom Odžaci – baština na dlanu autora Vladimira Stojanovića, redovnog profesora sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a održaće se 20. februara u 19 časova, u Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu.

Knjiga Odžaci – baština na dlanu rezultat je višegodišnjeg istraživačkog rada na polјu otkrivanja prirodnog i nepokretnog materijalnog kulturnog nasleđa Odžaka i okoline. Publikacija na 120 strana sadrži 317 fotografija, snimlјenih u periodu od 2003. do 2019. godine, kao i propratni tekst koji je u funkciji njihove interpretacije.

U dva velika poglavlja predstavljena je prvo kulturna baština Odžaka, a zatim i prirodne vrednosti UNESCO Rezervata biosfere Bačko Podunavlјe, tačnije onog dela koji se prostire na području Opštine Odžaci. U prvom poglavlju autor se bavi nasleđem Odžaka, elementima urbanizma koji su prepoznatljivi za mesto, sakralnim objektima, tipovima starih kuća i detaljima njihovih fasada, kućama znamenitih građanskih porodica pre Drugog svetskog rata, kao i industrijskim nasleđem stare fabrike za preradu kudelјnog vlakna koja je obeležila istoriju Odžaka.

U drugom poglavlju se ističe koliko je priroda Podunavlјa, na prostoru Opštine Odžaci, vredna i značajna i pored toga što nije zaštićena i toliko poznata kao u nekim drugim delovima Vojvodine. Pored Dunava, centralno mesto u analizama pripada i prostranstvu slatina (Karavukovo-Srpski Miletić-Bogojevo), koje su od skoro poznate i pod imenom Srednja Mostonga, pošto se naslanjaju na kanalisani tok reke Mostonge. Ovaj prostor je važan centar biodiverziteta sa brojnim predstavnicima zaštićenih vrsta, od kojih je autor neke dokumentovao svojim fotografijama i kraćim opisima.
 



Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar